BAM! Niet schrikken. Het is maar vuurwerk...

Bijgewerkt op: 19 dec. 2021


Dit weekend liep ik samen met mijn Pomeranian Hunter en Labrador James in de bossen. Ik hoorde in de verte al wat knallen van vuurwerk. James is al 8 jaar en is wel wat gewend maar Hunter is een half jaartje en heeft nog nooit vuurwerk gezien of zelfs gehoord. Toen ik wat knallen hoorde (gelukkig ver van ons vandaan) zag ik Hunter polshoogte nemen bij James, die gaf geen gehoor aan het geluid. Toen keek Hunter mij aan, ook ik liep gewoon door dus hij nam het geluid maar voor lief en liep rustig door. We liepen verder en toen (ook tot mijn schrik) was het vuurwerk wel heel dichtbij. Een groepje jongens was hier vuurwerk aan het afsteken, in de bossen (leek mij geen logische plek?, maar goed..). We waren alle 3 best geschrokken en ik merkte dat we hier deze tijd van het jaar weer mee te maken gaan krijgen.

Door dit voorval heb ik besloten om een BLOGje te schrijven over vuurwerk.

De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt net als vorig jaar de komende jaarwisseling verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Persoonlijk vind ik dit niet erg, omdat ik deze momenten altijd spannend vind voor de hondjes. Dat er een vuurwerkverbod is wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken. Daarom heb ik toch enkele tips om je hondje te helpen.

1. Steun

Je hoort vaak dat je het bange gedrag van je hondje moet negeren. Net doen of er niets aan de hand is. Dat kan dus niet, angst is een emotie en geen bewust gedrag. Ik zal het proberen met een voorbeeld duidelijk te maken: Stel je ligt ’s nachts in bed en je partner slaapt naast je. Je hoort beneden wat geluiden die erop wijzen dat er een inbreker actief is. Je maakt je partner wakker om aan te geven dat je bang bent. Je partner negeert jou en gaat verder slapen terwijl jij nog steeds geluiden beneden hoort. Hoe beïnvloed dat jouw relatie met je partner die je niet steunt? Niet steunen betekent dus niet dat de angst erger wordt, maar dat de relatie tussen de baas en de hond slechter wordt. Daarom is negeren geen optie, steunen wel! Let wel! steunen is iets anders dan zelf zenuwachtig gaan doen en roepen dat het allemaal zo erg is.


Wat bedoelen we met steunen?

Wanneer je Pomeranian hondje naar je toekomt; geef hem aandacht, kijk hem aan, leg je handen op zijn rug, kriebel hem, geef een kluifje of ga ermee spelen. Sommige Pommetjes zijn echt helemaal in paniek en zijn super bang, dan kunnen ze helemaal niets meer. Hooguit tegen je aan kruipen, dit moet je dan ook gewoon toelaten. Sta dan vooral niet op om hem te negeren. Gewoon steunen.2. Veilige plaats maken

Sommige Pomeriaan hondjes zoeken de steun niet bij het baasje, maar in de omgeving. We noemen dit ook wel een ‘Safespace’. Maak voor je Pomeriaan hondje een veilige plek wanneer hij zich liever isoleert. Dit kan bijvoorbeeld een honden Bench zijn met een aantal dikke kleedjes. De 'Safespace' mag geluiddempend, donker en veilig zijn. Begin hier op tijd mee, het liefst vandaag nog. Nu kan je Pomeriaan er nog aan wennen. De safespace kan een plek zijn die de hond uit zichzelf kiest. Sommige hondjes duiken bijvoorbeeld onder de trap of in de voorraadkast. De mijne ligt graag onder een stoel. Maak daar dan een fijne plek van. Probeer zelf te kijken wat je Pomeranian hondje kan zien vanuit daar. Probeer het zicht op de lichtflitsen te verminderen, dat kan bijvoorbeeld met donkere gordijnen. Je kunt ook de televisie en radio wat harder zetten, dat dempt het geluid van de knallen.
3. Niet naar buiten dwingen

Vaak wil je Pomeriaan pup helemaal niet mee naar buiten. Dat is dan niet anders, vooral niet gaan dwingen. Als je Pommetje dwingt om mee naar buiten te gaan en er is even later een vuurwerkknal, dan heb jij het letterlijk en figuurlijk verknald voor je Pomeriaan hondje.