BAM! Niet schrikken. Het is maar vuurwerk...
Bijgewerkt op: 19 dec. 2021

Dit weekend liep ik samen met mijn Pomeranian Hunter en Labrador James in de bossen. Ik hoorde in de verte al wat knallen van vuurwerk. James is al 8 jaar en is wel wat gewend maar Hunter is een half jaartje en heeft nog nooit vuurwerk gezien of zelfs gehoord. Toen ik wat knallen hoorde (gelukkig ver van ons vandaan) zag ik Hunter polshoogte nemen bij James, die gaf geen gehoor aan het geluid. Toen keek Hunter mij aan, ook ik liep gewoon door dus hij nam het geluid maar voor lief en liep rustig door. We liepen verder en toen (ook tot mijn schrik) was het vuurwerk wel heel dichtbij. Een groepje jongens was hier vuurwerk aan het afsteken, in de bossen (leek mij geen logische plek?, maar goed..). We waren alle 3 best geschrokken en ik merkte dat we hier deze tijd van het jaar weer mee te maken gaan krijgen.

Door dit voorval heb ik besloten om een BLOGje te schrijven over vuurwerk.
De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt net als vorig jaar de komende jaarwisseling verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Persoonlijk vind ik dit niet erg, omdat ik deze momenten altijd spannend vind voor de hondjes. Dat er een vuurwerkverbod is wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken. Daarom heb ik toch enkele tips om je hondje te helpen.
1. Steun
Je hoort vaak dat je het bange gedrag van je hondje moet negeren. Net doen of er niets aan de hand is. Dat kan dus niet, angst is een emotie en geen bewust gedrag. Ik zal het proberen met een voorbeeld duidelijk te maken: Stel je ligt ’s nachts in bed en je partner slaapt naast je. Je hoort beneden wat geluiden die erop wijzen dat er een inbreker actief is. Je maakt je partner wakker om aan te geven dat je bang bent. Je partner negeert jou en gaat verder slapen terwijl jij nog steeds geluiden beneden hoort. Hoe beïnvloed dat jouw relatie met je partner die je niet steunt? Niet steunen betekent dus niet dat de angst erger wordt, maar dat de relatie tussen de baas en de hond slechter wordt. Daarom is negeren geen optie, steunen wel! Let wel! steunen is iets anders dan zelf zenuwachtig gaan doen en roepen dat het allemaal zo erg is.
Wat bedoelen we met steunen?
Wanneer je Pomeranian hondje naar je toekomt; geef hem aandacht, kijk hem aan, leg je handen op zijn rug, kriebel hem, geef een kluifje of ga ermee spelen. Sommige Pommetjes zijn echt helemaal in paniek en zijn super bang, dan kunnen ze helemaal niets meer. Hooguit tegen je aan kruipen, dit moet je dan ook gewoon toelaten. Sta dan vooral niet op om hem te negeren. Gewoon steunen.

2. Veilige plaats maken
Sommige Pomeriaan hondjes zoeken de steun niet bij het baasje, maar in de omgeving. We noemen dit ook wel een ‘Safespace’. Maak voor je Pomeriaan hondje een veilige plek wanneer hij zich liever isoleert. Dit kan bijvoorbeeld een honden Bench zijn met een aantal dikke kleedjes. De 'Safespace' mag geluiddempend, donker en veilig zijn. Begin hier op tijd mee, het liefst vandaag nog. Nu kan je Pomeriaan er nog aan wennen. De safespace kan een plek zijn die de hond uit zichzelf kiest. Sommige hondjes duiken bijvoorbeeld onder de trap of in de voorraadkast. De mijne ligt graag onder een stoel. Maak daar dan een fijne plek van. Probeer zelf te kijken wat je Pomeranian hondje kan zien vanuit daar. Probeer het zicht op de lichtflitsen te verminderen, dat kan bijvoorbeeld met donkere gordijnen. Je kunt ook de televisie en radio wat harder zetten, dat dempt het geluid van de knallen.

3. Niet naar buiten dwingen
Vaak wil je Pomeriaan pup helemaal niet mee naar buiten. Dat is dan niet anders, vooral niet gaan dwingen. Als je Pommetje dwingt om mee naar buiten te gaan en er is even later een vuurwerkknal, dan heb jij het letterlijk en figuurlijk verknald voor je Pomeriaan hondje.
Toch moet je schatje wel zijn of haar behoeften doen. Je kunt, in geval van nood, werken met een plasmatje. De dierenbescherming adviseert om na 10 uur ’s avonds (na 22:00) niet meer de hond uit te laten. Als je gaat wandelen met een angstige Pomeriaan hondje die snel schrikt of juist achter het vuurwerk aan wil rennen is het heel belangrijk je hondje goed en veilig aan te lijnen. Als je het niet vertrouwt, absoluut niet je hond los laten lopen! Helaas worden er rond oud en nieuw veel honden vermist omdat deze zijn geschrokken van vuurwerk en zijn weg gelopen.
4. Afleiden
Dit kan variëren van apporteren, trekspelletjes, snuffelspelletjes tot het masseren van je Pomeranian hondje. Als je hond het maar leuk vindt! Mits… dat je hond daardoor niet de activiteit minder leuk gaat vinden. Dus stel dat je hond een snuffelmat leuk vindt. Je geeft hem de snuffelmat en opeens wordt er geknald. Je hond stopt met snuffelen en loopt van de snuffelmat weg.
Verzin dan iets anders, dus ga hem niet afleiden met speetjes etc. Anders denkt je hond dat de snuffelmat betekent dat er knallen gaan komen en train je precies verkeerdom. Dan word je hond bang voor de afleiding omdat hij denkt dat de afleiding een voorbode is van knallen. Altijd iets wat je goed in de gaten moet houden!
5. Vuurwerk training
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps of Youtube filmpjes met vuurwerkgeluiden. Zet het geluid niet direct keihard, maar laat je hondje langzaam wennen. Hopelijk overwint hij zo stapje voor stapje zijn vuurwerkangst. Toch moet je niet onderschatten dat er nog meer factoren meespelen. De ervaring is dat als je een goede geluidssysteem hebt, met meerdere speakers en waarbij het geluid natuurlijk overkomt, het werkt. Veel honden reageren er niet op wanneer je de cd afspeelt via een laptop of mobiele telefoon, omdat het niet lijkt op het echte geluid. Bij echt vuurwerk heb je niet alleen geluid, maar ook lichtflitsen. Het kan zijn dat je Pomeriaaan hondje banger is voor de lichtflitsen dan voor het geluid. Je hebt daarnaast ook nog de geur. Ook al ligt je hondje binnen in de bijkeuken te slapen, de dusdanig goede neus ruikt echt wel de duizendklapper van de andere kant van de straat. Dit krijgt hij dus echt wel mee!

6. Als je hond dol op eten is, probeer dan zijn maaltijd te verspreiden over de dag, zodat hij zich steeds even kan richten op het eten.

7. Het kan ook helpen gordijnen te sluiten, het licht aan te doen/laten en de radio of tv aan te zetten. Dan vallen de prikkels van buiten wat minder op.
8. Straf je hond nooit bij een angstige reactie!
9. Ik raad het af om je Pomeriaan kalmerende medicatie te geven. In sommige gevallen wordt je hondje wel verdoofd, maar blijft het gehoor het zelfde. Soms wordt je Pomeranian zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is hij dus nog altijd angstig, maar kan hij er niet op reageren.
10. Check de chipregistratie of gebruik een telefoonnummer. In Nederland is het chippen van je Pomeranian hondje verplicht. Als het goed is, heeft jouw Pomeriaan al een chip. Let er wel op dat als je verhuist of als jouw hond van eigenaar verandert, je de registratiegegevens moet updaten. Handig als je je Pomeranian met oud & nieuw bijvoorbeeld per ongeluk losbreekt. Dan is hij herkenbaar en kan hij sneller weer met jou herenigd worden. Ook is het fijn om je Pomeranian een bedeltje om het halsbandje te doen met je telefoonnummer. Je kunt ook een halsbandje bestellen met naam en adres gegevens. Zodat mensen deze meteen kunnen aflezen.
Hopelijk helpen deze 10 tips om jou en je hondje een fijn en zorgeloze jaarwisseling te geven. Ik wens jullie alvast veel geluk en liefde in het nieuwe jaar, samen met je kleine Pomeriaan schatje(s) !
