top of page

De Pomeranian toverbal.

Bijgewerkt op: 9 jun. 2022Pomeranians zijn er in veel soorten kleuren. Bij PomLief krijgen wij regelmatig de vraag in welke kleur het Pommetje nu precies uitgroeit?. Een begrijpelijke vraag, want soms is dit moeilijk in te schatten. De pupjes zitten op het moment dat zij bij PomLief aanwezig zijn, in de ‘Uglyfase’ dit wil zeggen dat ze in een vacht wissel zitten. Met mijn ervaring kan ik de definitieve kleur al redelijk goed inschatten. Pomeranians zijn echte toverballetjes. In deze BLOG vertel ik meer over welke kleuren er zijn en wat je hiervan kan verwachten.


Tegenwoordig is de Pomeranian verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren van dit prachtige hondenras, waaronder: wit, zwart, bruin, rood, choco, oranje, crème, Sable, zwart, bruin, gevlekt, gestroomd, en alle combinaties van al die kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: oranje, zwart, creme en wit.

Deze kleuren kunnen in combinatie met Sable voorkomen. Sable wat eigenlijk ‘zand` betekent is een grijzige kleur in de vacht.


Hier zijn verschillende voorbeelden van deze kleuren


OrangeOrange sable
ZwartCremeCreme SableWitBlack and Tan
Bij PomLief werken wij alleen met de erkende raskleuren. Er zijn dus ook kleuren die niet erkent zijn, bijvoorbeeld de Merle kleur. De Merle Pomeranian is een recente kleur ontwikkeld door fokkers. Het is een combinatie van een solide basiskleur met lichtere blauw / grijze patch die een gevlekt effect geven.
Honden met de kleur Merle hebben verdunningen van hun basiskleur. Meestal gaat het om de kleur zwart die naar grijs verkleurt op een witte achtergrond. Er ontstaat een patroon met donkere en lichtere gedeeltes. Honden met twee Merle genen zijn vaker blind, doof en gevoelig voor zonlicht. Om te voorkomen dat dergelijk honden geboren worden, is het niet toegestaan om twee honden met deze Merle kleur te combineren. Dit staat ook beschreven in het Kynologisch Reglement artikel VI.23A lid 2.

De Pomeranians met het Merle gen mag dus niet worden gefokt en zullen ook geen erkende stamboom krijgen. Dit samen met het feit dat een Merle Pomeriaan pup meer gezondheidsrisico’s met zich meedragen, is dat ook de reden dat PomLief deze Pomeranians niet heeft.


Zoals ik in het begin van deze BLOG al zei, zitten de Pomeranians bij PomLief in de ‘Uglyfase’, er treed dus nog een vacht wissel op. Het kan zijn dat je Pomeranian dus ietsjes donkerder of lichter gaat worden. Wees niet bang dat je witte Pomeriaan pup opeens bruin gaat worden hoor.. hihi. Maar een kleine verkleuring kan wel plaatsvinden. Hieronder zie je een voorbeeld hiervanMet mijn lange ervaring kan ik redelijk goed de uiteindelijke kleur van je Pommetje voorspellen maar ik heb ook een aantal tips voor je waar je zelf ook naar kunt kijken om deze inschatting te kunnen maken. Zo geeft het ‘maskertje’ van je Pomeranian al veel weg. De kleur van zijn/haar hoofdje zal uiteindelijk overgaan lopen in de volledige vacht. Ook geven de pootjes al vaak een stukje van de uiteindelijke kleur weer. Ook hiervan zal ik een voorbeeldje geven. Dit is een PomLief Pomeriaan LioVerder kijk ik vaak naar de ondervacht van de Pomeranian en naar zijn nieuwe haren. Samen met de kleur van de ouders, maskertje en pootjes maak ik mijn inschatting. Pomeriaan pups zijn echte toverballetjes dus vooral wanneer ze 2 kleuren in de vacht hebben, wil een van de 2 kleuren nog wel eens wat meer of minder door komen. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken en je hier echt 100% garantie opgeven. Het blijven levende wezentjes. Natuurlijk kan ik begrijpen dat je een voorkeur kleur hebt, maar het advies wat ik iedere (toekomstige) Pommen ouder wil meegeven, is om je niet te veel vast te binden op welke kleur je Pomeriaan precies gaat worden, maar dit proces lekker te laten gebeuren. Geloof me, je Pomeriaan baby wordt er echt niet minder leuk op (..hihihi).305 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page