top of page

De Puppy Puberteit

Bijgewerkt op: 4 apr. 2022Vanaf een maand of 4/5 begint jouw Pomeranian in de puppy-puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat je Pomeranian dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Het gedrag en de gehoorzaamheid van je Pomeriaan kan dan ook een beetje gaan veranderen. Ik hou mijn PomLiefjes Dagboek bij dus ik heb veel van die ondeugende streken al op papier staan, waardoor jij niet helemaal voor verrassingen komt te staan. Ook al is het Pomeriaan ras erg makkelijk in de omgang dus is er van een ernstige puberteit geen spraken. Het zal dus over het algemeen erg meevallen, maar mocht er toch een echt boefje bij zitten, heb ik hierbij wat tips voor je:


Ergens tussen de vier en acht maanden lijkt je Pommetje plotseling oostindisch- doof. Bij de ene Pomeriaan duurt deze periode slechts een paar dagen, bij een ander misschien wel een aantal weken. Sommige nieuwe baasjes weten geen raad met deze schijnbare opstandigheid en herkennen ook de eerste symptomen ervan niet. Hier help ik jullie graag bij!


Er zijn namelijk handvatten voor. De juiste manier waarop je in deze periode reageert is van doorslaand belang voor later. Van je reactie hangt af of je Pomeranian een fervente wegloper zal worden, of een Pomeriaan die graag komt als hij geroepen wordt. In de periode van weglopen is het bijvoorbeeld beter je Pomeriaan aangelijnd te houden. Leer je pupje dat ‘hierkomen’ leuk en lucratief is. "Hierkomen" moet altijd een vrolijke baas geven, en nog beter, iets lekkers! Nu heeft het Pomeranian ras geen jachtinstinct, waardoor het weglopen (bijna) nooit voorkomt. Toch zijn er, vooral in de puppy puberteit, uitzonderingen. Je kunt mijn Blog ‘HELP!! mijn hondje is weggelopen..’ lezen, hoe je hier het beste mee om kunt gaan.


Waar kun je de puberteit aan herkennen? Een "PommenPuber" is met zichzelf en met geuren bezig en niet met zijn baas. Een puberende Pomeranian neemt meer afstand met wandelen, trekt (voor zover ze het kunnen) meer of loopt weg. Een puberende Pomeriaan kan ook meer last krijgen van bak- of prooi-nijd, opspringen en sloopgedrag. De PomeriaanPuber kan er letterlijk niks aan doen dat hij is wie hij is. Hieronder een lijstje gedragingen die vaak gezien worden binnen de PomeriaanPuberteit.

· (meer) trekken aan de lijn

· Uitvallen naar andere honden

· Opspringen, poten in je gezicht

· Onzindelijkheid

· Weglopen

· Sloopgedrag

· Niet meer alleen willen zijn

· Niet luisteren

· Blijven kwispelen ook als je boos bent

· Rijden op andere honden (dominantie)

· Gaat vaak samen met de Ugly fase


Tips voor een hond in de puberteit

1. Herhaling

Blijf tijdens de puberteit van je Pomeranian puppy dingen uitleggen en benoemen. ‘Goed zo, dat is zit.’ ‘Goed zo, dat is wachten’. Doe indien nodig een stapje terug in je training, of maak een oefening wat makkelijker. Denk niet te snel dat je hond het al weet of kan. De kracht van leren zit in het herhalen!

2. Dagboekje

Houd als Pubereigenaar een dagboekje bij (net als mij 😊 ) waarin je al je ergernissen van je af schrijft. Dan zie je A) de vorderingen over tijd en B) kan je later met een warm hart terugkijken op de PommenPuberteit. Of schrijf eens een brief aan je puberende schatje. Doe de brief in een envelop en steek die bijvoorbeeld achterin je agenda. Als je hem maanden later terugvindt en herleest, kun je om alles van toen waarschijnlijk hartelijk lachen! Ja, ook om die honden puberteit...!

3. Tanden wissel

Rond een maand of 5/6 kunnen onze opuppy's opnieuw enorm op dingen gaan kluiven. Het gebit is dan nog aan het wisselen en vaak komen rond deze periode ook de achterste kiezen nog door. Houd daar dus rekening mee. Zorg voor genoeg Denta sticks of kauwspeeltjes in huis.

Hoe leer je een pup zachtjes te doen? Als je Pomeriaan je pijn doet, roep je hard ‘au!’ en kijk je hem boos aan. Vervolgens stop je direct het spel, staat op en gaat weg. Je hoeft niet bang te zijn dat de pup je eng gaat vinden. Dit zou wel kunnen als je de hond een tik geeft, knijpt of op een andere manier corrigeert. Sla je hond dus nooit! Na het stoppen van het spel zal hij je weer opzoeken, alsof er niets is gebeurd. Wanneer je het stoppen van het spel consequent herhaalt wanneer je Pommetje bijt of te wild is, zal hij al snel leren dat wild spelen en happen hem niks oplevert. Immers, alleen als hij voorzichtig doet zet je het spel met hem voort. Je spel en aandacht betekenen erg veel voor hem. Je hond zal daarom snel dat gedrag kiezen dat hem je aandacht oplevert.


4. Rolmodel

Pubers onderling zijn meesters in het uitoefenen van kattenkwaad. Zorg voor een rolmodel: je PomeranianPuber leert het meest van een sociale, goed opgevoede en volwassen voorbeeldhond! Zo hebben wij onze labrador James hier in huis, waar de Pommetjes veel van kunnen leren.


5. Leuke activiteiten

Plan leuke dingen om samen met je Puberpom te gaan doen. Ga door met gehoorzaamheid, begin met een leuke sport of activiteit, volg een workshop.. Er valt zo veel te ontdekken samen, ook tijdens de honden puberteit!


6. Vraag om hulp

It takes a village to raise a child, oftewel: je hebt de medewerking van anderen nodig om je puber op te voeden. Vraag of anderen je willen helpen, bijvoorbeeld door je hond te negeren of te belonen als dat nodig is.


7. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Leg de nadruk op wat je wel wil zien van je PommenPuber, en niet op wat je niet wil zien. Dus blijven belonen, belonen en nog eens belonen. Want: alles wat je aandacht geeft, groeit!


8. Snuffeltijd

Zet de neus van je puber Pomeranian aan het werk. Die is echt helemaal ontworpen om te snuffelen. Hun neus mogen gebruiken is voor honden echt een prima work-out waarbij ze veel energie kunnen verbruiken. Denk hierbij aan diverse spelletjes/ speeltjes.


9. Testosteron

Goed om te weten: Het testosterongehalte is bij een PuberPom zeven keer zo hoog als bij een volwassen pom! De honden puberteit is een fase waar je even doorheen moet. Maar echt, het komt goed! Ga in deze periode dus nog niet informeren over een castratie etc. In deze levensfase is dit


10. Hond trekt aan riem

Trekt jouw Pomeriaan veel aan de riem tijdens het wandelen? Dat is niet prettig, niet voor jou en niet voor jouw hond. Trekken aan de lijn is makkelijk af te leren, zo doe je dat:

1. Stilstaan: Ga stilstaan als je pomeriaan trekt en wacht net zo lang tot hij weer bij je terugkomt of gaat zitten.

2. Wacht op rust: Honden zijn slim en kunnen leren terug te wachten, en vervolgens alsnog aan de riem te trekken tijdens het wandelen. Blijf nog langer staan als dit gebeurt en wacht tot jouw Pomeranian écht tot rust komt. Dit zie je onder andere aan de staart die langzaam naar beneden zakt. Merk je dat je Pomeranian weer tot rust is? Dan is doorlopen zijn beloning.

3. Achteruitlopen: Begin met iets lekkers in je hand en lok je hond mee terwijl je achteruit loopt. Na een aantal meter draai je met de klok mee en blijf je het lekkers voor zijn neus houden. Je hond loopt nu links naast je, op dat moment zeg je 'volg' en geef je zijn beloning. (Uiteraard kan er ook een ander commando gebruikt worden).

4. ZigZag: Houd een korte riem vast aan het einde en ga nu willekeurig heen en weer lopen, het liefst in richtingen die je Pomeriaan niet had bedacht. Zeg nu niets, maar blijf patronen lopen; zigzag, draai je om of loop een bocht van 90 graden. Besluit je hond om jou te volgen en/of bij je te komen, beloon met wat lekkers!


Over het algemeen is de PuppyPuberteit bij Pommetjes niet ernstig. Pomeranians zijn een heel makkelijk ras. Maar toch gaat iedere hond door een pubbertijd fase. Het is belangrijk om consequent te blijven en vooral veel te belonen. Ook al zul je niet veel werk aan de winkel hebben met jouw pluizen bolletje, lees de tips goed door dan ben je altijd goed voorbereid. Heel veel plezier en succes met het opvoeden van jouw bolletje wol. Liefs Sanne.218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page