De Puppy Puberteit

Bijgewerkt op: 4 apr.Vanaf een maand of 4/5 begint jouw Pomeranian in de puppy-puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat je Pomeranian dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Het gedrag en de gehoorzaamheid van je Pomeriaan kan dan ook een beetje gaan veranderen. Ik hou mijn PomLiefjes Dagboek bij dus ik heb veel van die ondeugende streken al op papier staan, waardoor jij niet helemaal voor verrassingen komt te staan. Ook al is het Pomeriaan ras erg makkelijk in de omgang dus is er van een ernstige puberteit geen spraken. Het zal dus over het algemeen erg meevallen, maar mocht er toch een echt boefje bij zitten, heb ik hierbij wat tips voor je:


Ergens tussen de vier en acht maanden lijkt je Pommetje plotseling oostindisch- doof. Bij de ene Pomeriaan duurt deze periode slechts een paar dagen, bij een ander misschien wel een aantal weken. Sommige nieuwe baasjes weten geen raad met deze schijnbare opstandigheid en herkennen ook de eerste symptomen ervan niet. Hier help ik jullie graag bij!


Er zijn namelijk handvatten voor. De juiste manier waarop je in deze periode reageert is van doorslaand belang voor later. Van je reactie hangt af of je Pomeranian een fervente wegloper zal worden, of een Pomeriaan die graag komt als hij geroepen wordt. In de periode van weglopen is het bijvoorbeeld beter je Pomeriaan aangelijnd te houden. Leer je pupje dat ‘hierkomen’ leuk en lucratief is. "Hierkomen" moet altijd een vrolijke baas geven, en nog beter, iets lekkers! Nu heeft het Pomeranian ras geen jachtinstinct, waardoor het weglopen (bijna) nooit voorkomt. Toch zijn er, vooral in de puppy puberteit, uitzonderingen. Je kunt mijn Blog ‘HELP!! mijn hondje is weggelopen..’ lezen, hoe je hier het beste mee om kunt gaan.


Waar kun je de puberteit aan herkennen? Een "PommenPuber" is met zichzelf en met geuren bezig en niet met zijn baas. Een puberende Pomeranian neemt meer afstand met wandelen, trekt (voor zover ze het kunnen) meer of loopt weg. Een puberende Pomeriaan kan ook meer last krijgen van bak- of prooi-nijd, opspringen en sloopgedrag. De PomeriaanPuber kan er letterlijk niks aan doen dat hij is wie hij is. Hieronder een lijstje gedragingen die vaak gezien worden binnen de PomeriaanPuberteit.

· (meer) trekken aan de lijn

· Uitvallen naar andere honden

· Opspringen, poten in je gezicht

· Onzindelijkheid

· Weglopen

· Sloopgedrag

· Niet meer alleen willen zijn

· Niet luisteren

· Blijven kwispelen ook als je boos bent

· Rijden op andere honden (dominantie)

· Gaat vaak samen met de Ugly fase


Tips voor een hond in de puberteit

1. Herhaling

Blijf tijdens de puberteit van je Pomeranian puppy dingen uitleggen en benoemen. ‘Goed zo, dat is zit.’ ‘Goed zo, dat is wachten’. Doe indien nodig een stapje terug in je training, of maak een oefening wat makkelijker. Denk niet te snel dat je hond het al weet of kan. De kracht van leren zit in het herhalen!

2. Dagboekje

Houd als Pubereigenaar een dagboekje bij (net als mij 😊 ) waarin je al je ergernissen van je af schrijft. Dan zie je A) de vorderingen over tijd en B) kan je later met een warm hart terugkijken op de PommenPuberteit. Of schrijf eens een brief aan je puberende schatje. Doe de brief in een envelop en steek die bijvoorbeeld achterin je agenda. Als je hem maanden later terugvindt en herleest, kun je om alles van toen waarschijnlijk hartelijk lachen! Ja, ook om die honden puberteit...!