top of page

Dare to be Different.

Bijgewerkt op: 28 jun. 2021


Wat zijn nu de leukste dingen aan mijn "pommen hobby ? Met stipt op 1: Al die verschillende karaktertjes leren kennen van de hondjes. Ik heb echt geen TV meer nodig. Je kan er letterlijk de hele dag naar kijken. Zien hoe elk pommetje anders reageert in een situatie. Sommige zijn lekker op zichzelf en andere zijn de hele dag in de weer met ontdekken. Elk hondje is verschillend en dat is maar goed ook! Pomeriaantjes hebben natuurlijk al een bepaald imago. Deze kleine pluizenbollen zijn over het algemeen sociaal, intelligent, aanhankelijk, leergierig, waakzaam en heel erg nieuwsgierig. Simpele commando’s zijn daarom zo aangeleerd! Verder zijn pomeranians vol energie, constant in beweging, gedurfd en een beetje strijdlustig, helemaal niet geassocieerd met de fragiele, nette salonhond, die op het eerste gezicht lijkt. In feite is het pommetje behoorlijk grappig en vriendelijk, en in staat zich perfect aan te passen in elke omgeving. Hij is eindeloos gehecht aan het hele gezin, gedraagt zich nogal terughoudend tegenover vreemden, hij heeft wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen en hen te vertrouwen.


Toch is dit zeker niet bij elk hondje het geval. Natuurlijk kloppen de meeste ‘standaard’ eigenschappen van het ras wel. Maar echt elk hondje heeft zijn eigen karakter. Ook vragen mensen mij naar het verschil tussen de teefjes en reutjes qua karakter. Hierop heb ik nooit een juist concreet antwoord. Op internet is natuurlijk alles te vinden over de verschillen in gender, maar dit is echt veel te algemeen. Zo is er te vinden dat reutjes waakzamer zijn en eerder weg zouden lopen. Teefjes zouden sneller onaardig zijn tegen andere honden en grotere ‘voedseldieven’ zijn. Nou bij sommige pomeranians van mij is dit precies omgedraaid! Het ene hondje is het andere hondje niet. En dat is (nogmaals) maar goed ook!


Het ene hondje is een grote knuffelkont de ander wil het liefst de hele dag spelen. De ene neemt het voortouw terwijl de ander liever de kat uit de boom kijkt. Zo is mijn eigen hondje Millie erg sociaal en wordt graag aangehaald door andere mensen, mijn reutje Zorro daarentegen moet daar veel minder van hebben. Hij is erg eenkennig terwijl Millie een allemansvriend is. Daarentegen geniet Zorro heel erg van wandelen en kan hij makkelijk los in de bossen. Millie vind het wandelen meer een ‘moetje’ dingetje. Zij doet een plasje en poepje en wil daarna weer gewoon naar huis. Hoewel Millie graag in elkaar gekropen ergens beschut ligt, ligt Zorro liever languit in het midden van de kamer. Zorro is wel heel aanhankelijk maar wil niet graag opgetild worden, Millie geniet er van als je haar bij je draagt. Ieder hondje is anders om zijn/haar eigen mooie manier. Tijdens het observeren maak ik ook aantekeningen over elk hondje. Zo kan ik de karaktertrekken nog beter in kaart brengen. Ik zie hoe de hondjes reageren en kan deze informatie ook overbrengen naar de nieuwe baasjes. Omdat ik de hondjes goed leer kennen in de tijd dat ze bij mij zijn, kunnen we opzoek naar de perfecte match met de nieuwe baasjes. Omdat er natuurlijk zoveel te zien is op een dag maak ik altijd aantekeningen zodat ik niets vergeet mee te nemen.


Hiervoor heb ik ook een speciaal observatie formulier gemaakt. Ik schrijf bijvoorbeeld op hoe de hondjes zich gedragen in het spel, omgang met andere hondjes, omgang met mensen, waar ze staan in de roedel, of ze veel willen ontdekken, of ze van affectie houden, of ze van lange wandelingen houden, of ze veel rust nodig hebben, of ze auto rijden leuk vinden, of ze goed tegen drukte kunnen, of ze sterke of zwakke maagjes hebben, wat er al erg goed gaat, waar de aandachtpuntjes zitten voor de nieuwe baasjes, waar ze het liefste slapen, wat ze helemaal niet leuk of fijn vinden en natuurlijk wat ze geweldig vinden. En eigenlijk nog veel meer dan dat. Zo hebben de nieuwe baasjes al een goed beeld over het hondje en kunnen we kijken of er een match is. De nieuwe baasjes komen ook altijd eerst op bezoek bij ons. Zo kunnen we het beste zien of er een klik is van beide kanten en of het goed voelt. Met wat lekkers en een kopje thee of koffie krijgen de nieuwe baasjes van mij veel informatie. Zowel over pomeranians in het algemeen als over een specifieke hondje. Natuurlijk krijgen ze van mij een uitgebreide ‘PomLief Pommenhandleiding’ mee zodat ze thuis alles nog rustig kunnen nalezen. Ook is er een korte vragenlijst die door de nieuwe baasjes ingevuld dient te worden om te kijken of ook dit overeenkomt met de pup (voorbeelden hiervan zijn; of er ook "valse" honden wonen, of er genoeg liefde en aandacht gegeven kan worden, of het echte dierenliefhebbers zijn etc. ect.)Zo weet ik (bijna) 100% zeker dat ons pupje een heel goed 5 sterrenhuisje krijgt en kunnen de nieuwe baasjes weten wat voor schatje ze kiezen. Dat is toch een win win situatie! En wees niet bang, meestal is er wel een match, ik zeg altijd, toeval bestaat niet!


Met veel Liefs Sanne.

PomLief.nl

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page