top of page

Haarproblemen Pomeranian

Bijgewerkt op: 27 mei 2023


Pomeranians, ook wel de ‘bolletjes pluis’ genoemd staan bekent om hun volle fluffy vachten. Pomeranians hebben 2 vachten (een ondervacht en bovenvacht) die dit mooie effect in standhouden. Helaas heeft dit soms ook een keerzijde, dit ras is namelijk gevoelig voor vachtproblemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, deze bespreek ik graag met jullie in deze BLOG. Dit is natuurlijk vervelend.. maar bij dit ras kan het gewoon gebeuren. Ik kan echt uit ervaring spreken want mijn eigen pommetje Zorro heeft er ook mee te maken gehad met deze vachtproblemen, gelukkig is daar nu helemaal niks meer van te zien en heeft hij een van de dikste vachten die ik ooit heb gezien! Deze BLOG is er ook zeker niet om jullie af te schrikken maar juist om jullie bewust te maken van problemen die zich kunnen voordoen en om daarop juist te handelen. Juist om jullie hiermee te helpen!

Laat ik beginnen met iets heel belangrijks, verwar haarproblemen alsjeblieft niet met de puppyvachtwissel: "de Ugly Fase". Elke Pomeranianpup gaat door een ugly fase heen! De ene later dan de ander. En de ene ook erger dan de ander. Maar deze fase hoort bij het Pomeranianras en is dan ook volkomen normaal. Meer informatie hierover kun je vinden in mijn BLOG over deze uglyfase.De vele gezichten van vachtverlies Het is soms lastig om de exacte reden van vachtverlies te achterhalen. Niet alleen zijn er veel gekende oorzaken, ook kunnen verschillende factoren samenwerken of elkaar versterken. Enerzijds kan er sprake zijn van haarverlies omwille van (vaak onbedoelde!) onjuiste haar verzorging van jouw Pommenkindje. Deze factoren zijn, als je ervan bewust bent, vaak te verhelpen met enkele aanpassingen in de zorg van jouw Pomeranian schatje. In andere gevallen wordt het haarverlies veroorzaakt door ziektes en genetische aandoeningen. De behandeling van deze types vachtverlies, vragen een meer intensievere behandeling.


Alopecia X is een verzamelnaam van verschillende types vachtverlies en kaalheid. In de loop der jaren werden veel types en namen beschreven met specifieke klachten. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen, vanwege het grote aantal factoren die meespelen. Een kort overzicht van mogelijke factoren:

· Ongebalanceerd dieet

· Ongezonde vachtverzorgingsproducten

· Verkeerd gebruik van vachtverzorgingsproducten

· Machinaal scheren van dieren met een dubbele vacht

· Genetische aanleg

· Hormonale problemenVoeding Zowel baasjes als viervoeters hebben een gezond dieet nodig om te groeien. Onze Pomeranians hebben een grote hoeveelheid eiwitten nodig om een mooie, volle vacht te produceren. Ze gebruiken tot wel 30% van hun opgenomen eiwitten voor haargroei! Wanneer je Pomeriaantje te weinig eiwitten binnenkrijgen, bepaalt hun lichaam welke lichaamsdelen de schaarse voedingsstoffen krijgen. Vaak zal, in eerste instantie, de vacht worden ondervoed met kaalheid tot gevolg.

Cosmetica Cosmetische producten zijn shampoos, conditioners en sprays die een snel en mooi resultaat beogen. Het effect na een wasbeurt is enorm, maar heeft ook een nadeel deze producten wassen immers ook de gezonde, essentiële vetlaag weg die de huid beschermt tegen bv. bacteriële en virale infecties, roos en uitdroging. Een ongezonde huid functioneert niet optimaal. Een eerste teken van een ongezonde huid is dan ook vachtverlies!

Hier kunnen jullie ook een heel goed en mooi filmpje bekijken over hoe je de vachtgroei van je Pommetje met BSD kan bevorderen met de juiste producten en professionele technieken.


Scheren Scheren van je Pomeranian is bijna altijd een slecht idee, maar er zijn uitzonderingen. Zoals in gevallen waarbij de vacht lang verwaarloosd werd en er ernstige matvorming aanwezig is, dan is machinaal scheren te verkiezen. Je vermijd in dit geval irritatie door het langdurig loskammen van de klitten. Een risico bij deze vorm van trimmen doet zich voor wanneer we de vacht te kort maken. Bij dwergkeesjes, is het belangrijk dat de bovenvacht steeds langer blijft dan de ondervacht. De bovenvacht beschermt de onderliggende haarlaag en huid immers tegen vuil, bacteriën, UV zonlicht, warmte enz. Daarnaast kan machinaal scheren ook de haarzakjes beschadigen, wanneer haren worden uitgetrokken bij een onvolledige snede. De haarzakjes herstellen van nature, maar dit kan soms maanden tot wellicht jaren duren, waardoor kale plekken ontstaan. Beschadigde haarzakjes en poriën zijn ook een toegang voor bacteriën die een huidinfectie kunnen veroorzaken.


Niet of onvoldoende kammen Wanneer de ondervacht van je Pomeranian niet of onvoldoende wordt uitgekamd, blijven dode haren achter in de haarzakjes. Dit bemoeilijkt de groei van nieuwe haren, die de oude haren naar buiten moeten duwen. De nieuwe vacht zal van nature ook mooier ogen als deze ongehinderd kan groeien. Door regelmatig te kammen en borstelen zorg je voor een betere bloedsomloop wat een positieve invloed heeft op de haargroei. De oude haren zullen ook breken en knoopjes vormen. In extreme gevallen leidt dit tot vermatting van de vacht, die de warmteregulering van honden met dubbele vachten verstoord. De beste oplossing bij vermatting is de vacht scheren.


Haarverlies door ziektes of genetische aandoeningen. In ongeveer 10% van de gevallen is haarverlies te wijten aan een onderliggende ziekte of genetische aandoening. Enkel een dierenarts kan de juiste oorzaak achterhalen.

Ziektes

· Leishmaniasis: deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegjes. Deze vliegjes komen voor rond het Middellandse Zeegebied.

· Infectie door schimmels of scabiës (schurftmijt). De schurftmijt legt onderhuidse eitjes bij zowel mensen als huisdieren. Dit lijdt tot jeuk, overmatig krabben, rode irritatie en kaalheid.


Hormonale aandoeningen.

· Ziekte van Cushing: wordt veroorzaakt door een tumor in het hoofd of de buik. De tumor zal de hormoonspiegel beïnvloeden, met extreem haarverlies als een van de symptomen.

· Castratie of sterilisatie? Soms zijn afwijkingen in de hormoonspiegel moeilijk te verklaren. Er wordt wel eens geopperd dat castratie of sterilisatie kunnen helpen bij het herstel van de hormonale balans en de vachtgroei versterken.

Mijn reutje Zorro hebben we geholpen doormiddel van chemische castratie. Zijn hormoonhuishouding bleek niet in balans te zijn waardoor Zorro kale plekken kreeg. Zorro zijn vacht kunnen jullie hieronder bekijken. Een aantal maanden na het chemisch castreren begon Zorro’s vacht langzaam terug te groeien. En nu is mijn kleine man weer een prachtige grote pluizebol! Ik deel hieronder de voor en na foto's
Genetische aandoeningen Dit wil zeggen dat deze mogelijkheid erfelijk kan zijn. Bij PomLief werken wij met Pomouders die mee hebben gedaan en shows. De Pomeranians worden uiteraard op uiterlijke kenmerken beoordeeld waaronder een belangrijk onderdeel: de vacht. Op deze manier proberen wij deze aandoening zoveel mogelijk uit te sluiten. Een Gen kan veranderen.. dus compleet uitsluiten is helaas onhaalbaar en dus niet mogelijk.

· Alopecia X (ook "Black Skin Disease"): wanneer alle andere verklaringen voor het haarverlies zijn uitgesloten, wordt de naam Alopecia X gebruikt. Er is geen duidelijke reden voor het haarverlies. Mogelijk spelen genetische factoren een rol, maar dat is tot op heden niet bewezen.


Zodra de onderliggende oorzaak van het vachtverlies gekend en behandeld is, kun je overgaan op het herstellen van de huid en vacht! Voor meer advies over vachtproblemen kun je altijd informatie inwinnen bij je dierenarts of Pomeranian trimsalon. Hopelijk krijg je hier natuurlijk nooit mee te maken, maar het kan altijd en dan komt deze BLOG wellicht van toepassing. En mocht jouw Pommetje er last van hebben, blijf hoop houden ! Zoek de oorzaak en help jouw schatje weer aan een vollere vacht. Verwacht geen wonderen. Geduld is hierbij heel belangrijk!
316 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page