top of page

Reutje of Teefje ?

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2023Deze BLOG moest er echt komen. Ik krijg namelijk heel veel vragen wat nu precies de verschillen zijn tussen de Pomeranian reutjes en de Pomeranian teefjes. Ook hoor ik veel vooroordelen over deze beide geslachten. Veel mensen hebben al een voorkeurs geslacht in hun hoofd, wat natuurlijk helemaal leuk is! Maar als ik dan vraag "waarom ze deze keus hebben gemaakt?", hoor ik vaak een antwoord wat in mijn ogen helemaal geen waarheid is? bijvoorbeeld: “Teven zijn zachter.” of “Reuen zijn zachter.” of “Reuen zijn onafhankelijker” of “Teven zijn onafhankelijker.” of “Teven zijn gemakkelijker te trainen dan Reuen” of “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan Teven.” enz. enz. Hierbij wil ik graag sommige misvattingen over de verschillende geslachten de wereld uit helpen.Karakter

Laat ik beginnen met een heel belangrijk onderwerp in deze keuze, namelijk het karakter. Zijn er verschillende karkatereigenschappen die verband houden met de geslachtskeuze? Daar kan ik heel kort en krachtig in zijn; NEE! Op internet is natuurlijk heel veel verschillende informatie te vinden maar ik heb inmiddels al vele jaren ervaring met het Pomeranian ras en ik kan jullie vertellen, dat is niet zo. Ik heb bij PomLief Pomeranian reutjes die zich gedragen als prinsessen maar ook Pomeranian teefjes die zich gedragen als echte lompe mannen..hahaha.. Hoewel het Pomeriaan ras een heel slim ras is, is het ene Pommetje toch intelligenter dan de ander. Ook qua energie zit de ene Pom hoger in zijn energie dan de ander. Vergelijk het maar gewoon met kinderen, de ene is de ander niet en dat is ook helemaal prima, heel erg leuk zelfs! Het is daarom ook niet zo (net als bij kinderen), dat broertjes en zusjes qua innerlijk ook op elkaar zouden moeten lijken. Echter is het juist zo dat ik het tegenovergestelde vaak ontdek. Als er een dominante Pom bij zit, merk ik vaak dat de andere Pommetjes daardoor een meer onderdanigere rol gaan aannemen.


Natuurlijk zijn er buiten de karaktereigenschappen ook praktische overwegingen om voor een bepaald geslacht te kiezen. Mocht het je droom zijn om een eigen Pommen nestje te hebben, dan gaat de keus uiteraard naar een Pomeranian teefje. Maar er zijn ook nog andere praktische overwegingen die ik graag eventjes voor je op som. Denk aan:

Loopsheid

Een teefje wordt natuurlijk twee keer per jaar loops. Voor, tijdens en na de loopsheid kan ze zich anders gedragen in verband met hormonale veranderingen. Na het bloedverlies begint de vruchtbare periode en trekt ze op grote afstand reuen aan. Als je als baasje geen ambitie hebt om met jouw pomeranian teefje te fokken, raad ik altijd aan haar te laten steraliseren. Dit om gezondheidrisico’s weg te nemen. Alle voordelen van een steralisatie heb ik verder uitgewerkt in een andere BLOG. Uiteraard hangt hier ook een kostenplaatje aan vast, gemiddeld kost een steralisatie tussen de 350 – 400 euro. Mocht je dus voor een teefje gaan waar je niet mee wil fokken neem deze kosten dan voor lief. Door de hormoonwisselingen kan het zijn dat je teefje iets minder mooi in haar vacht gaat zitten. Reutjes hebben hier dus iets minder last van en zitten (bijna) chronisch goed in hun vacht.
Anders dan bij een teefje hoeft een Pomeranian reutje niet per definitief gecastreerd te worden als deze niet wordt ingezet om te fokken. Fokken met je reutje kan natuurlijk ook, dan wordt hij ingezet als ‘Dekreu’. Per dekking krijg je dan een bepaald bedrag ( afhankelijk van de stamboom en kwaliteit van de reu). Mocht je jouw pommannetje dus niet willen inzetten als dekreu, is castratie niet nodig. De enige reden om een reutje te laten castreren bij dit ras zijn vachtproblemen of overmatige dominantie. De kosten voor een castratie ligt gemiddeld rond de 200 euro.


Markeren Reuen plassen tegen (bijna) iedere boom en iedere lantaarnpaal om zo hun geur achter te laten, dit noem je markeer gedrag. Over het algemeen doen reutjes 6 plasjes met hun poot omhoog, waar teefjes er zittend maar 2 of 3 doen. Echter zijn er ook voldoende teven die bij ieder grassprietje toch een ‘berichtje’ willen achter laten. En ook reutjes die hun pootje nooit omhoog doen. Reutjes doen dus meer, kleinere plasjes en teefjes minder, grotere plasjes. Overigens is markeren normaal en noodzakelijk gedrag bij honden, ze communiceren op die manier naar andere honden in de buurt. Dit markeer gedrag kan voor sommige mensen een reden zijn om geen reutje te nemen.


Grootte Soms zijn mensen van mening dat de reutjes groter zijn dan de teefjes. En hierin een bewuste keus maken, bijvoorbeeld voor een teefje, omdat ze klein schattiger vinden. Echter is dit bij Pomeranians zeker niet (altijd) het geval. Als we kijken naar het voortplanten worden voor het fokken het liefst zo groot mogelijke teefjes ingezet (vanwege meer ruimte in de baarmoeder) tegenover zo klein mogelijke reutjes (om zo de verhouding weer mooi in balans te krijgen). Nu is het niet zo dat alle teefjes groter zijn dan de reutjes. Dan heb ik het hier specifiek over het fokken. Gemiddeld zijn de Pommetjes even groot, zowel de reutjes als de teefjes, hierin zit geen verschil.


Wel zit er (soms) verschil in de bouw van de Pommetjes. Zo zijn over het algemeen de Pomeranian teefjes wat fijner gebouwd dan de Pomeranian reutjes. Pomeranian Reutjes hebben vaak iets dikkere pootjes, een bredere neus en een forsere bouw. Wat je mooi vind, is natuurlijk persoonlijk. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Pomeranian reutjes, maar de voorkeur van mijn vriendinnen weer naar Pomeranian teefjes. Maar ook hierbij gelden natuurlijk uitzonderingen ik heb ook teefjes gehad die qua uiterlijk echt op een reutje lijken en omgekeerd!Rijden Ook is er soms angst dat een reutje veel zou gaan "rijden" op knuffels, kussens of nog erger, op mensen. Het ‘rijgedrag’ van een Pomeranian reutje komt niet altijd tot uiting. Maar vaak is dit wel het geval in de puberteit fase. De geslachts- hormonen ontwikkelen zich rond de 6 maanden. Je moet je voorstellen dat dit compleet nieuwe ‘kriebels’ zijn voor een reutje. Hij zal deze moeten ontdekken. Deze ‘frustratie’ uit hij doormiddel van rijgedrag. Echter wordt "rijden" op armen of benen van mensen niet gezien als iets seksueels maar als een vorm van dominantie. Hier zit dus onderscheid in. Vergis je niet in het feit dat niet alleen de reutjes maar ook de teefjes kunnen gaan "rijden". Meestal gebeurt dit voor of na de loopsheid. Ook dit heeft te maken met de frustrerende nieuwe kriebels die ze krijgen door verandering in de hormoon huishouding. Over het algemeen hebben Pomeranian reutjes wel meer last van rijgedrag dan de Pomeranian teefjes (vanwege het testosterongehalte). Maar wees niet bang, deze fase gaat (misschien op een enkele uitzondering na) altijd over! Dit is dus gewoon een puberteitsfase. Mijn advies is dan ook om dit onderwerp niet te gebruiken voor de keuze in het geslacht van je Pomeranian pup. Mocht dit rijgedrag nu echt aanhouden op latere leeftijd, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om je reutje te castreren en is het probleem daarmee opgelost (het testosteron gehalte daalt dan vanzelf)Mocht je dus buiten de praktische overwegingen twijfelen tussen een Pomeranian reutje of een Pomeranian teefje. Is mijn advies echt om puur te kijken naar het karaktertje. En zoals ik in het begin van deze BLOG ontkracht, zijn er dus geen karakterverschillen puur gebaseerd op het geslacht. Ik snap dat iedereen zo zijn voorkeur heeft in kleur en geslacht en dat is natuurlijk ook helemaal leuk! Ik doe altijd heel erg mijn best om een PomLiefje te matchen die in alle opzichten voldoet aan de wensvan mijn klanten. Maar ik vind het altijd super fijn om te merken dat mensen echt opzoek zijn naar een match die vooral gebaseerd is op karakter. Een hondje die perfect past in de leefwijze en wereld van de nieuwe "ouders". Ik spreek echt uit ervaring dat hier de mooiste matches uit voort zijn komen. Ik hoop dat ik jullie een beter inzicht heb gegeven in de verschillen en overeenkomsten. Mochten jullie hierna toch nog vragen hebben dan hoor ik het natuurlijk heel graag!Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page