top of page

Sterilisatie of Castratie ? Wel of niet ?

Bijgewerkt op: 31 jul. 2021




Mijn lieve pommetje Millie is deze week gesteriliseerd.

Wat was dat spannend! Je eigen kindje die onder het mes gaat. Natuurlijk heb ik me van te voren goed ingelezen toen ik deze beslissing moest maken. Wat zijn de voordelen, nadelen, risico’s en ga zo maar door. Ik zelf heb de keus gemaakt om Millie te laten steriliseren omdat ze echt heel erg klein is. Ik krijg hierom ook altijd de opmerking; ‘ Wow , ik wist niet dat ze zo klein was! Op de foto’s leek ze wel wat groter’. Te kleine pomeranian teefjes zijn altijd een risico om mee te fokkken. Ze wegen hierbij ook maar 1,27kg. Dus ongeveer een pak suiker, al lijkt dat pak suiker naar mijn mening nog zwaarder te wegen.

Ik heb dus voor deze medische ingreep gekozen omdat ik wil voorkomen dat Millie zwanger word. Het lijkt me niet veilig voor haar of de pompup(s). Daarnaast heb ik zoals de meeste van jullie wel weten, ook een pomeranian reutje: Zorro (en het tweede reutje is ook op komst, maar later meer hierover). Zorro wordt natuurlijk elke keer gek als Millie loops is. Helaas had Millie last van gesleten loopsheid. Dit wil zeggen dat de loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.

In Millies geval duurde dit steeds 2/3 weken en dan was ze alweer aan het bloeden. Dit is natuurlijk voor niemand fijn. Voor ons niet, voor Zorro niet, maar al helemaal niet voor Millie zelf. Voor iedereen die ook zit te twijfelen tussen de keus om je pommetje te laten steraliseren, heb ik de belangrijkste voor en nadelen even voor jullie op een rijtje gezet.



Voordelen sterilisatie teef vóór de eerste loopsheid:

Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melk klier tumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht en niets doet!

· Kortere narcose;

· Minder zware ingreep;

· Herstel gaat sneller;

· Kosten zijn lager;

· Geen kans op een afwijkende baarmoeder.


Het is natuurlijk lastig in te schatten wanneer jouw pomeranian haar eerste loopsheid krijgt, dit verschilt per hond. Is het teefje al loops geweest en je wilt haar wel laten steriliseren, dan raad ik je aan om deze ingreep twee a drie maanden na de eerste loopsheid te laten plaats vinden.


Redenen en voordelen om een pomeranian teefje te laten steriliseren:

Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melk klier tumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht op de volgende loopsheid! Ongeveer 25% van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar.

Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een Pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Als u uw hond steriliseert dan wordt de kans op pyometra drastisch verkleind.

Eierstokken en baarmoeder tumoren komen niet vaak voor bij honden, alhoewel sommige rassen er meer aanleg voor hebben dan andere. Oudere teven hebben meer kans op het ontwikkelen van eierstokken en baarmoeder tumoren. Als u uw hond steriliseert dan is het niet meer mogelijk dat uw hond deze vormen van kanker krijgt.


· Het voorkomt baarmoederontsteking;

· Geen loopsheid meer;

· Geen ongewenste dekking meer;

· Minder kans op suikerziekte.


Als je jouw pommetje steriliseert zal dit geen effect hebben op haar kwaliteiten, vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid. Sterilisatie heeft echter wel effect op het gedrag van pom rondom haar loopsheid.


Wanneer teefjes loops zijn proberen ze regelmatig te ontsnappen om een mannetje te vinden. Dit is erg gevaarlijk, want ze kunnen hierdoor vermist raken of nog veel erger: aangereden worden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat ze een mannetje vindt en gedekt wordt en puppies krijgt. Wanneer u uw hond laat steriliseren vermindert dit de kans dat ze weg loopt.


Wanneer u uw hond niet laat steriliseren dient u het huis goed op slot te hebben en als je ze in de tuin laat, dient u er voor te zorgen dat uw hond niet kan ontsnappen om onverhoopte zwangerschap tegen te gaan. Bij loopsheid plassen pomeranians meestal vaker met als doel reuen naar ze toe te lokken. Naast dat het goed mogelijk is dat dit resulteert in een wachtrij bij de uw voordeur, kan het ook leiden tot urineren binnenshuis. Door uw hond te steriliseren voorkomt u dat uw hond regelmatig doet plassen om reutjes te lokken en voorkomt u ook bloedverlies bij je pommetje.

Doordat iedere loopsheid zorgt voor hormoonveranderingen bij je pomeranian kan dit resulteren in een geïrriteerde of geprikkelde pom. Sommige honden voelen zich geïrriteerd of nerveus en sommige hebben zelfs pijn wanneer ze loops zijn. Doordat gesteriliseerde honden geen hormoonveranderingen meemaken is het goed mogelijk dat het gedrag van een gesteriliseerde pomeranian teef veel consistenter is. Het is goed mogelijk dat een gesteriliseerde pomeriaan teef minder agressief is naar honden en mensen. Niet gesteriliseerde teefjes gaan soms de concurrentie aan met elkaar voor de aandacht van een mannelijke hond. Sterilisatie kan ervoor zorgen dat de kans op vechten minder is.

Teefjes gedragen zich soms agressief naar andere honden of mensen wanneer ze dicht in de buurt komen van haar puppies. Sommige honden die niet zwanger worden tijdens een loopsheid ervaren een schijnzwangerschap, waarbij teefjes vaak een object “adopteren” om het vervolgens te handelen als een puppy.

Deze teefjes beschermen deze objecten als een puppy(!).



Ook al zitten er enorm veel voordelen aan het steriliseren van jouw Pomeranian zitten er ook nadelen/gevolgen aan die zeker niet achterwege gelaten moeten worden.


Mogelijke gevolgen en nadelen van een pomeranian teef steriliseren:

Kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering;

- Enkele studies tonen aan dat teefjes agressiever kunnen worden naar gezinsleden na sterilisatie, mits ze eerder ook al agressief waren. Dit kan komen door een vermindering van oestrogeen en oxytocine, welke beide zorgen voor een kalmerend effect.

- Gesteriliseerde pommetjes hebben meer kans om urineweginfecties te ontwikkelen.

- 5 tot 20% van alle gesteriliseerde teefjes lijden aan urine incontinentie, wat betekent dat ze slechter hun urine kunnen ophouden. Tenminste één studie toont dit aan bij honden die gesteriliseerd worden vóórdat ze drie maanden oud zijn. Het risico is groter bij honden met overgewicht en bepaalde rassen die al aanleg hebben voor deze aandoening. Er bestaan gelukkig wel medicijnen voor deze aandoening waardoor het meestal snel onder controle is.

- Honden die zijn gesteriliseerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;

- Een heel klein verhoogd risico voor gesteriliseerde honden om transitionele celcarcinoom bij de blaas, osteosarcoma en hemangiosarcoma (drie verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.

- Pomeranians die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.

- Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.


De Kosten voor het Steriliseren of castreren:


De kosten voor het steriliseren of castreren kunnen variëren per dierenarts tussen de €180,00 en €400,00. Heb je een grotere, zwaardere hond dan zal het meer geld kosten dan met een kleine hond (zoals de pomeriaan). Al hoewel ik voor Millie toch zo’n 310 euro kwijt ben geweest. Exclusief haar medische rompertje van 15 euro. De wond controle zit in deze prijs inbegrepen. Ik ben zelf verzekerd bij Orha. Met aanvullende optie sterilisatie, hiervan kreeg ik dus ongeveer 200 euro terug.

Ook heb ik natuurlijk reutjes. Je kunt er ook over nadenken om je pommetje te laten castreren. Hier zitten natuurlijk weer andere voor en nadelen aan. Ook deze zet ik maar al te graag voor jullie op een rijtje!




Reu castreren

Redenen en voordelen om een reu te laten castreren (bron: ASPCA.org):

· Geen kans meer op tumoren in de testikels;

· Minder kans op ontstekingen rondom de prostaat;

· Geen/minder kans op voorhuidontsteking;

· Geen/minder kans op seksueel, agressief en dominant gedrag;

· Geen/minder kans op wegloop gedrag.


Mogelijke gevolgen en nadelen van een reu castreren:

·-Kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering (met consequentie opvoeding moet de gewichtstoename geen probleem zijn);

- Een klein percentage van pomeranian reuen voelen zich na de castratie aangetrokken tot niet-gecastrereerde reuen. Ook kunnen andere reutjes seksueel opgewonden worden door uw gecastreerde pom;

·- Honden die zijn gecastreerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;

- Een heel klein verhoogd risico voor gecastreerde honden om osteosarcoma en hemangiosarcoma (twee verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.

- Honden die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.

- Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.

En dan tot slot hoe gaat zo’n operatie in z’n werk ?

- Tijdens de operatie wordt de buik van de teef geopend via de middellijn. De eierstokken van de teef worden altijd verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder, mits de baarmoeder een verdikking heeft.

- Bij reuen wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand, net voor de ballen. De testikels worden beide verwijderd.


Hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen helpen met het maken van de juiste keuze! Ik ben zelf net met Millie terug van de dierenarts, voor haar wond controle. Alles ziet er netjes uit! Na 10 dagen in een rompertje lopen, is haar wond mooi genezen. Nog een tip voor mensen die ook een medisch rompertje moeten aanschaffen. Millie plaste haar rompertje vaak onder. Ik heb zelf voor een paar euro wat baby rompertjes (maatje 50) gekocht bij de Zeeman. Hier heb ik een klein stukje in geknipt zodat haar staart en vulva niet bedekt zijn. Het stond haar ongelofelijk schattig en het scheelde mij heel veel was beurten en stank.


746 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page