Sterilisatie of Castratie ? Wel of niet ?

Bijgewerkt op: 31 jul. 2021
Mijn lieve pommetje Millie is deze week gesteriliseerd.

Wat was dat spannend! Je eigen kindje die onder het mes gaat. Natuurlijk heb ik me van te voren goed ingelezen toen ik deze beslissing moest maken. Wat zijn de voordelen, nadelen, risico’s en ga zo maar door. Ik zelf heb de keus gemaakt om Millie te laten steriliseren omdat ze echt heel erg klein is. Ik krijg hierom ook altijd de opmerking; ‘ Wow , ik wist niet dat ze zo klein was! Op de foto’s leek ze wel wat groter’. Te kleine pomeranian teefjes zijn altijd een risico om mee te fokkken. Ze wegen hierbij ook maar 1,27kg. Dus ongeveer een pak suiker, al lijkt dat pak suiker naar mijn mening nog zwaarder te wegen.

Ik heb dus voor deze medische ingreep gekozen omdat ik wil voorkomen dat Millie zwanger word. Het lijkt me niet veilig voor haar of de pompup(s). Daarnaast heb ik zoals de meeste van jullie wel weten, ook een pomeranian reutje: Zorro (en het tweede reutje is ook op komst, maar later meer hierover). Zorro wordt natuurlijk elke keer gek als Millie loops is. Helaas had Millie last van gesleten loopsheid. Dit wil zeggen dat de loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.

In Millies geval duurde dit steeds 2/3 weken en dan was ze alweer aan het bloeden. Dit is natuurlijk voor niemand fijn. Voor ons niet, voor Zorro niet, maar al helemaal niet voor Millie zelf. Voor iedereen die ook zit te twijfelen tussen de keus om je pommetje te laten steraliseren, heb ik de belangrijkste voor en nadelen even voor jullie op een rijtje gezet.Voordelen sterilisatie teef vóór de eerste loopsheid:

Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melk klier tumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht en niets doet!

· Kortere narcose;

· Minder zware ingreep;

· Herstel gaat sneller;

· Kosten zijn lager;

· Geen kans op een afwijkende baarmoeder.


Het is natuurlijk lastig in te schatten wanneer jouw pomeranian haar eerste loopsheid krijgt, dit verschilt per hond. Is het teefje al loops geweest en je wilt haar wel laten steriliseren, dan raad ik je aan om deze ingreep twee a drie maanden na de eerste loopsheid te laten plaats vinden.


Redenen en voordelen om een pomeranian teefje te laten steriliseren:

Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melk klier tumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht op de volgende loopsheid! Ongeveer 25% van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar.

Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een Pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Als u uw hond steriliseert dan wordt de kans op pyometra drastisch verkleind.

Eierstokken en baarmoeder tumoren komen niet vaak voor bij honden, alhoewel sommige rassen er meer aanleg voor hebben dan andere. Oudere teven hebben meer kans op het ontwikkelen van eierstokken en baarmoeder tumoren. Als u uw hond steriliseert dan is het niet meer mogelijk dat uw hond deze vormen van kanker krijgt.


· Het voorkomt baarmoederontsteking;

· Geen loopsheid meer;

· Geen ongewenste dekking meer;

· Minder kans op suikerziekte.


Als je jouw pommetje steriliseert zal dit geen effect hebben op haar kwaliteiten, vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid. Sterilisatie heeft echter wel effect op het gedrag van pom rondom haar loopsheid.