top of page

Pomeranian vs ToyPoedel

Jeeeejj, ik kon niet wachten om dit nieuws met jullie te delen. Het Pomeranian ras heeft mijn hart gestolen. Voor nu en voor altijd. Maar mijn honden hart is groot. Naast het Pomeranian ras ben ik het afgelopen jaar ook geobsedeerd geraak met het leuke ToyPoodle ras. En jullie kennen mij, ik begin niet zomaar ergens aan, buiten het feit dat dit hondje er erg leuk uitziet zijn er natuurlijk de belangrijke karaktereigenschappen, de mogelijke erfelijke afwijkingen, verzorging, grootte, intelligentie etc. deze zijn natuurlijk van groot belang! En wat bleek.. dit ras komt 99% overeen met het Pomeranian ras!! En nu hoor ik jullie denken wat is die 1% dan..? Daar ga ik jullie in deze BLOG alles over vertellen.Maar eerst het belangrijke nieuws… Naast PomLief gaat nu ook PooLief.nl’ van start!. (Je spreek het uit als "Poe"Lief, van het Engelse "Poo" van ToyPoodle) Zo kan ik mijn forever liefde voor het Pomeranian ras en mijn nieuwe liefde voor het ToyPoodle ras mooi combineren. Daar heb ik super veel zin In!


Laat ik beginnen met wat uitleg. Mijn PomLief Pomeranian pups leven bij ons samen met onze ‘goedzak’ genaamd James een blonde labrador. Ik ben gek op James en op het labrador ras. Echter is dit niet perse een ras waar ik zelf voor zou kiezen. Om meerdere redenen maar denk daarbij vooral aan; Het verharen, de grootte, en de beweging die ze nodig hebben. Een aantal jaar geleden werd het labrador ras gekruist met het Poodle ras: de LabraDoodle. Deze labradoodle werd steeds populairder. Ook ik vond dit ras al heel leuk. Maar ik ben eerlijk gezegd geen grote fan van kruisingen. Bij een kruising is het altijd lastiger te voorspellen hoe de hond uiteindelijk gaat uitgroeien. Hoe groot wordt hij?, hoe ontwikkelt zijn vacht zich en welke karaktereigenschappen gaan overheersen?


Pomeranian hondjes zijn ontstaan uit het keeshonden ras. Pomeranians worden dan ook wel dwergkeesjes genoemd. Pomeranians zijn dus ontstaan uit de keeshond (vroeger was deze rond de 45-50CM groot). De kleinste keeshondjes werden steeds met elkaar gekruist waardoor de middelslag keeshond ontstond (rond de 35- 40CM groot). Deze werden ook weer met elkaar gekruist en er ontstond een nog kleiner en nieuw ras; De Pomeranian! (dwergkeeshond, 20-25CM groot) De ToyPoodle heeft zich op dezelfde manier ontwikkeld. Het begon met de Poedel (35-45CM groot), deze werden kleiner gefokt tot de ‘Dwergpoedel’ (30- 35CM groot) en vervolgens ontstond een nog kleiner en nieuw ras; De ToyPoedel (24-29CM groot) En dat is waar jullie (verwacht ik) heel nieuwsgierig naar zijn. In welke opzichten lijken deze leuke Toypoedels op een Pomeranian, en misschien wel nog interessanter, waarin niet?

De Toypoedel is, net als de Pomeranian, een levendige, aanhankelijke hond en een geweldig gezelschapsdier. Heel sociaal, zowel voor mens als dier, makkelijk mee te nemen en is over het algemeen altijd opgewekt. De Toypoedel is enorm gevoelig voor intonatie en is goed te trainen, net als de Pomeranian hondje. Buiten het feit dat de karaktereigenschappen van deze hondjes enorm veel op elkaar lijken, zijn er nog meer gelijkenissen. Zo hebben ze dezelfde vorm van vachtverzorging nodig. Slickerborstel en kam, 3x per week. Beide moeten om de 2 (a 3) maanden naar de trimsalon (mits je de vacht zelf goed kan bijhouden) , uiteraard afhankelijk van het model wat je wenst bij je Pomeranian of Toypoedel. Ook heeft de Toypoedel, net als de Pomeranian een levensverwachting van ongeveer 15 jaar.

De mogelijke erfelijke afwijkingen komen van de ToyPoedel ook overeen met het Pomeranian ras. Geen paniek, elk hondenras heeft zo zijn eigen mogelijke erfelijke afwijkingen. Dit is gewoon iets waar het ras gevoelig voor is. Zowel bij Pomeranians als bij Toypoedels bij beide rassen is dit de Patella Luxatia of wel de losse knieschijf genoemd. Beide rassen moeten dus beperkt worden in traplopen of het maken van hoge sprongen. En als laatste, maar hele bijzondere, overeenkomst is dat deze rassen dezelfde oorsprong hebben. Gedurende de 18e eeuw werden de Poedel en Keeshond populair bij de adel, die graag een kleinere soort wilde dan de (Dwerg) poedel en de (Middenslag) Keeshond. Om die reden werden de Toypoedel en Pomeranian ontwikkeld. Het woord 'Poedel' verwijst naar 'poedelen', want de standaard Poedel, waar de Toypoedel vanaf stamt, is gek op apporteren in het water. Toy staat voor ‘speelgoed’ formaat. Pomeranian staat voor de stad ‘ Pommeren’, een regio in Duitsland.


Maar wat zijn nou de duidelijke verschillen tussen deze 2 rassen? Beide zijn natuurlijk klein van formaat. De Pommetjes zijn echter nog ietsjes kleiner. Zij worden volwassen formaat 18 – 25 CM hoog en tussen de 1.5 – 3.5 KG. Toypoedels worden volwassen formaat 24 – 28 CM hoog en tussen de 2 tot 6 KG Hoewel de vachtverzorging van het ras sterk overeenkomt, verhaart de Toypoedel amper tot niet en het ras wordt dan ook geclassificeerd als hypoallergeen. De Pomeranian laten ook weinig haar los, maar meer dan de Toypoedel . ( Deze laten dus niets lops!) Nog een belangrijk verschil tussen deze 2 rassen is de mate van beweging. Pomeranians hondjes hebben weinig beweging nodig. Ze zijn tevreden met een paar korte wandelingen of wat rondrennen in de tuin. Ze kunnen echter een flinke afstand lopen voordat ze moe worden. De Toypoodle is een wat actiever ras dat graag wandelt en het liefste spelletjes doet. Het is een goed idee om hem mee te laten doen aan activiteiten waarbij zowel zijn lichaam als geest wordt uitgedaagd. De Toypoedel is net als de Pomeranian goed in gehoorzaamheids-, behendigheids- en andere hondensporten. Daarom worden deze 2 rassen ook wel eens in circussen gebruikt. De Toypoedel heeft dus wel iets meer beweging en uitdaging nodig.


Kortom beide rassen zijn geweldig en er zijn ontzettend veel overeenkomsten! En NEE!, er is nu echt geen ruimte meer over in mijn grote honden hartje. Ik heb mijn hart verloren aan 2 deze geweldige honden rassen: www.PomLief.nl / www.PooLief.nl


128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page