top of page

Vachtverzorging van de Pomeranian.

Bijgewerkt op: 9 mei 2023


De Pomeranian staan natuurlijk bekend om hun prachtige vacht. Hoewel Pomeranians er uit zien als een enorme wandelende pluizenbol en lijkt het alsof ze heel veel vachtverzorging nodig hebben, maar dat is niet perse het geval. Het is gewoon heel belangrijk dat als je met de vacht aan de slag gaat, dat je het meteen goed en zorgvuldig doet! Pomeranians hebben natuurlijk vachtverzorging nodig, maar je bent hier echt niet elke dag mee bezig. Toch zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moeten deze mooie kleine fluffy’s hondjes goed geborsteld, gekamd, gewassen en geföhnd worden maar ook belangrijk regelmatig naar een trimsalon. Het liefst naar een gespecialiseerde Pomeranian trimsalon, waarom en in welke frequentie? Dat leg ik je graag uit in deze BLOG.


De belangrijkste verzorging voor je Pommetje is natuurlijk het borstelen en kammen van de vacht. Je doet dit met een Slicker borstel en met een speciale kam. Het is belangrijk dat je hier vanaf pup al mee wordt geoefend. Bij PomLief borstel ik de pups om de dag en natuurlijk brengen ook al een bezoek aan een professionele Pomeranian trimmer. Mijn fokker begint al met het oefenen van het borstelen. Hierdoor vinden onze PomLiefjes het vaak helemaal niet erg (al moet het niet al te lang duren bij sommige hihi...), maar de meeste gaan er zelfs helemaal voor liggen. Je begint altijd met borstelen om daarna te kammen. Dit doe je 2x per week. De vacht van een Pomeranian bestaat uit 2 lagen. De onder vacht en de boven vacht. Dit is erg belangrijk om te weten, waarom, bespreek in later in deze BLOG. De Pomeranian heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige onder vacht en een lange volle boven vacht. Op een leeftijd van ongeveer 4-6 maanden tot 9-16 maanden maakt de Pomeranian een vachtwissel door, de zogenoemde “Ugly Fase”. Hierin wisselt de puppyvacht, die alleen bestaat uit onder wol, naar de mooie bekende volwassen dubbele vacht van een Pomeriaan. Door het borstelen verwijderen we niet alleen het eventuele vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale conditie behoudt.


In principe kan een Pomeriaan zijn vacht zelf schoonhouden. Het is niet zo dat je Pomeriaan niet in bad mág, het hoeft echter niet (regelmatig). Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want als je Pomeriaan lekker in de modder heeft gespeeld of door de poep heeft gerold, wil je hem waarschijnlijk wel even lekker in bad doen. Zorg dan voor een aangename temperatuur die zeker niet te heet is en gebruik een shampoo die speciaal voor deze hondjes ontwikkeld is. Na het baden moet je je Pomeriaan goed drogen met een handdoek. Daarna kun je de föhn erbij pakken. Ik gebruik zelf een waterblazer die ze ook in trimsalons gebruiken. Dit gaat nog sneller en is veel efficiënter en zeker prettiger voor het gewassen natte hondje.


Je Pommetje moet om de zoveel tijd naar een Pomeranian trimsalon. Hoe vaak je gaat is ook een beetje persoonlijk. Sommige mensen houden van de wat langere look en andere weer van een kortere look. Hoe beter je zelf je Pommetje verzorgd, hoe minder vaak je naar de trimsalon moet. Wel is het fijn om minimaal 1x per 4 tot 5 maanden te gaan zodat je hondje blijft wennen aan deze ervaring. iets wat veel mensen schattig vinden is de ‘Boo Look’.

Zie hieronder een foto:

Hoe schattig dit er misschien ook uitziet, dit is het slechtste wat je met de vacht van je Pomeranian kunt doen is het zo te scheren of te kort te knippen. Je loopt daarmee het risico dat je Pommetje een ontzettend lelijke vacht terugkrijgt die uitsluitend bestaat uit doffe wol Wat erg lastig te onderhouden is en erg snel klitten zal ontwikkelen. Een Pomeranian heeft een bijzonder lange vachtgroeicyclus waardoor het jaren kan duren voordat dat vacht hersteld is.

Zie hieronder een foto:


Ook heeft de vacht een isolerende en een beschermende werking voor het beestje. In de winter houdt de vacht ze warm en in de zomer houdt de vacht ze koel. Op het moment dat er in de onder vacht geknipt wordt, vallen deze functies weg. Een gespecialiseerde en verantwoordelijke Pomeranian trimmer zal deze look dan ook nooit knippen. Mijn advies is dan ook altijd om naar een professionele en specialiseerde Pomeranian trimsalon te gaan. Mocht dit toch niet lukken, vraag dan altijd of de desbetreffende trimmer ervaring heeft met het Pomeranian ras en de dubbele vacht van een Pomeranian.


Natuurlijk heb tips over allerlei antiklit sprays, shampoo’s, conditioners en parfums om je Pommetje mee te verzorgen. Ik heb een Youtube video gemaakt over de producten die ik zelf graag gebruik. Die vind je op het PomLief Youtube kanaal en vind je HIER


Kortom als je gewoon rekent houdt met een paar belangrijke aspecten, is het borstelen 2x per week, en een goede Pomeranian trimsalon bezoek 1 keer per kwartaal ben je helemaal "Up to Date"! en ziet je hondje er altijd picobello uit! Laat ik het zo zeggen, alles wat je aandacht geeft, groeit ;)

487 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page