Van Ratje naar Beertje.

Bijgewerkt op: 11 jun.Een van de belangrijkste dingen die je moet weten van het Pomeranian ras is dat ze door een "Ugly Fase" heen gaan zoals ze dat noemen. En laat deze fase nu net beginnen als de hondjes bij PomLief zijn! Yep! je hoort het goed. De Pommetjes zijn op hun ‘lelijkst’ als ze bij mij zijn en naar hun nieuw huisje gaan. Moet je nagaan hoe knap ze gaan worden hihi! Geloof het of niet, de vacht gaat dus alleen maar mooier en voller worden. Zoals de meeste van jullie wel weten zijn de Pomeriaantjes qua kleur echte toverballen. Daarnaast gaan ze ook nog eens door een flinke vachtwisseling heen. Het vereist wat kennis om hier doorheen te kunnen kijken. Na mijn vele jaren ervaring weet ik gelukkig naar welke uiterlijke kenmerken ik moet kijken voor een prachtig Pomeranian hondje. Hierbij wat informatie over wat deze "Ugly Fase" nu eigenlijk inhoud.

Wat is de lelijke fase of "Ugly fase" bij Pomeranians?

De "Ugly fase" bij Pomeranians ontstaat wanneer de zachte puppyvacht wisselt naar de volwassen dubbele vacht. Dit gebeurt wanneer de pup tussen de 4-10 maanden oud zijn. Je Pomeriaan pup gaat dan haren verliezen en kan zelfs hele kale plekken krijgen. Dit proces is heel normaal en de volwassen vacht zal vanzelf volgroeien. Zo’n 85% van de Pomeranian puppy’s komt in de "Ugly Fase"


Waarom deze "Ugly Fase" lastig is:

Pomeranians staan bekend om hun prachtige vacht. Voor eigenaren die niet zijn voorbereid op deze lelijke fase, kan het een shock zijn om hun Pomeriaan zo te zien ‘verharen’. Er zullen veel haren uitvallen en eigenaren kunnen zich zorgen maken of de pup wellicht geen medisch problemen heeft?. Zeker wanneer er ook nog kale plekken tevoorschijn komen. Veel eigenaren willen hun Pomeranian zo verzorgd mogelijk laten rondlopen. In deze lelijke fase moet je accepteren dat je Pomeriaan er even minder mooi uitziet. Houd er daarnaast rekening mee dat vachtverzorging in deze "Ugly Fase" ook een andere aanpak vereist.Vachtverzorging van Pomeranian pups in de "Ugly Fase":

De vacht van een Pomeranian pup heeft extra verzorging nodig in deze "Ugly Fase". Borstel de vacht vaker dan normaal en gebruik hiervoor een leave-in conditioner spray. Was de vacht één keer per drie weken met een shampoo met pH-waarde 7, zodat de shampoo de huid niet irriteert. Bij het wassen van de vacht gaan de haarschubben openstaan. Om deze weer netjes glad te krijgen is een conditioner onmisbaar en voorkomt dat de vacht uitdroogt. Masseer de conditioner in en laat deze 5 minuten intrekken, waarna je deze voorzichtig uitspoelt.


Waarom vachtverzorging extra belangrijk is in deze ‘Lelijke fase’:

Vertoont je pup symptomen van de "Ugly fase", dan heeft de vacht extra aandacht en verzorging nodig. In de "Ugly fase" zal je pup in de rui zijn en veel van zijn vacht verliezen. Het is belangrijk om dit goed uit te borstelen, anders kan de vacht gaan vervilten en heb je een groot probleem. Je Pomeriaan pup vaak borstelen stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de nieuwe vacht sneller aangroeit. Dit is een van de weinige dingen die kunnen helpen om deze "Ugly Fase" te versnellen. Ook is de huid tijdens deze Ugly Fase kwetsbaarder omdat de Pomeriaan een deel van zijn beschermende vacht verliest.


Knip de boven vacht nog niet bij!:

Steken er lange haren door de onder vacht heen? Knip deze niet bij. Dit is de boven vacht die aan het groeien is. Geef deze ruimte om door te komen en je zal zien dat met wat geduld je Pomeranian pup een prachtige nieuwe boven vacht krijgt.


Wanneer komt een pup in de le