top of page

Van Ratje naar Beertje.

Bijgewerkt op: 11 jun. 2022Een van de belangrijkste dingen die je moet weten van het Pomeranian ras is dat ze door een "Ugly Fase" heen gaan zoals ze dat noemen. En laat deze fase nu net beginnen als de hondjes bij PomLief zijn! Yep! je hoort het goed. De Pommetjes zijn op hun ‘lelijkst’ als ze bij mij zijn en naar hun nieuw huisje gaan. Moet je nagaan hoe knap ze gaan worden hihi! Geloof het of niet, de vacht gaat dus alleen maar mooier en voller worden. Zoals de meeste van jullie wel weten zijn de Pomeriaantjes qua kleur echte toverballen. Daarnaast gaan ze ook nog eens door een flinke vachtwisseling heen. Het vereist wat kennis om hier doorheen te kunnen kijken. Na mijn vele jaren ervaring weet ik gelukkig naar welke uiterlijke kenmerken ik moet kijken voor een prachtig Pomeranian hondje. Hierbij wat informatie over wat deze "Ugly Fase" nu eigenlijk inhoud.

De "Ugly fase" bij Pomeranians ontstaat wanneer de zachte puppyvacht wisselt naar de volwassen dubbele vacht. Dit gebeurt wanneer de pup tussen de 4-10 maanden oud zijn. Je Pomeriaan pup gaat dan haren verliezen en kan zelfs hele kale plekken krijgen. Dit proces is heel normaal en de volwassen vacht zal vanzelf volgroeien. Zo’n 85% van de Pomeranian puppy’s komt in de "Ugly Fase"


Waarom deze "Ugly Fase" lastig is:

Pomeranians staan bekend om hun prachtige vacht. Voor eigenaren die niet zijn voorbereid op deze lelijke fase, kan het een shock zijn om hun Pomeriaan zo te zien ‘verharen’. Er zullen veel haren uitvallen en eigenaren kunnen zich zorgen maken of de pup wellicht geen medisch problemen heeft?. Zeker wanneer er ook nog kale plekken tevoorschijn komen. Veel eigenaren willen hun Pomeranian zo verzorgd mogelijk laten rondlopen. In deze lelijke fase moet je accepteren dat je Pomeriaan er even minder mooi uitziet. Houd er daarnaast rekening mee dat vachtverzorging in deze "Ugly Fase" ook een andere aanpak vereist.Vachtverzorging van Pomeranian pups in de "Ugly Fase":

De vacht van een Pomeranian pup heeft extra verzorging nodig in deze "Ugly Fase". Borstel de vacht vaker dan normaal en gebruik hiervoor een leave-in conditioner spray. Was de vacht één keer per drie weken met een shampoo met pH-waarde 7, zodat de shampoo de huid niet irriteert. Bij het wassen van de vacht gaan de haarschubben openstaan. Om deze weer netjes glad te krijgen is een conditioner onmisbaar en voorkomt dat de vacht uitdroogt. Masseer de conditioner in en laat deze 5 minuten intrekken, waarna je deze voorzichtig uitspoelt.


Waarom vachtverzorging extra belangrijk is in deze ‘Lelijke fase’:

Vertoont je pup symptomen van de "Ugly fase", dan heeft de vacht extra aandacht en verzorging nodig. In de "Ugly fase" zal je pup in de rui zijn en veel van zijn vacht verliezen. Het is belangrijk om dit goed uit te borstelen, anders kan de vacht gaan vervilten en heb je een groot probleem. Je Pomeriaan pup vaak borstelen stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de nieuwe vacht sneller aangroeit. Dit is een van de weinige dingen die kunnen helpen om deze "Ugly Fase" te versnellen. Ook is de huid tijdens deze Ugly Fase kwetsbaarder omdat de Pomeriaan een deel van zijn beschermende vacht verliest.


Knip de boven vacht nog niet bij!:

Steken er lange haren door de onder vacht heen? Knip deze niet bij. Dit is de boven vacht die aan het groeien is. Geef deze ruimte om door te komen en je zal zien dat met wat geduld je Pomeranian pup een prachtige nieuwe boven vacht krijgt.


Wanneer komt een pup in de lelijke fase?

De start van deze "Ugly Fase" begint rond de 4 tot 6 a 7 maanden. Rond maand 10 zou de pup uit de "Ugly fase" moeten komen, waarna de vacht tussen de 12-15 maanden nog voller zal groeien.Symptomen van de "Ugly Fase":

De symptomen van de "Ugly Fase" kunnen er als volgt uitzien:

· De vacht ziet er ongelijkmatig uit: korte en lange haren wisselen zich af.

· De vacht valt uit, plukken vacht in je hand hebt bij het aaien of borstelen.

· Haarverlies kan erger zijn op de poten of flanken.

· Ernstig haarverlies rond de ogen.

· Je Pomeranian hondje lijkt veel dunner dan eerst.

Houd er rekening mee dat niet iedere pup in de "Ugly Fase" komt. Ook is er een kleine kans dat de symptomen een andere oorzaak hebben dan de lelijke fase. Ook zal de grootte van het neusje na de "Ugly fase" veranderen. Het neusje wordt dan minder spits en korter.


Waardoor komt de vacht in een "Ugly Fase"?

De vacht van een dwergkees bestaat uit twee lagen: een korte, zachte onder vacht en een lange boven vacht. De onder vacht is wollig en stug, de boven vacht zijn de prachtige volle haren die de Pomeranian zo knuffelbaar maken. Pomeranian Puppy’s hebben alleen een onder vacht, maar tijdens de lelijke fase groeit de boven vacht aan waardoor je hier en daar lange plukken kunt zien. Belangrijk is om deze niet af te knippen, zodat de vacht de tijd heeft om helemaal door te groeien.
Verandert de vacht van kleur door de "Ugly Fase"?

Het is heel normaal dat de vacht van kleur verandert tijdens de vachtwissel. Voor sommige eigenaren kan dit een teleurstelling zijn. Niet elke vacht zal van kleur veranderen, maar houd er rekening mee dat dit bij het merendeel wel gebeurt. Vaak wordt de vacht lichter maar soms ook donkerder. Ook kunnen patronen of kleurvlekken in de vacht vervagen.

Een tip die ik uit ervaring alvast mee kan geven maak genoeg foto’s van je Pommie (al kan ik me niet voorstellen dat je dat niet doet hihi!) Als je ze elke dag ziet, zie je niet hoeveel ze veranderen. Altijd leuk hier later op terug te kijken! Hieronder heb ik ook wat voorbeelden van PomLief Pomeranians gezet. Zie hier de "Ugly Fases" van Zorro, Hunter, Bibi, Lio en Marbel.

4.072 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page