Trustpilot
top of page

Wat is nu eigenlijk 'Fokkwaliteit'?

Bijgewerkt op: 15 mei

Bij PomLief zijn (bijna) al onze Pomeranian pups van fok en show kwaliteit. Sommige PomLief klanten zijn ook echt opzoek naar een rasechte fokkwaliteit Pomeranian pup omdat er in de toekomst een wens is voor een mooi nestje. Maar wat houdt ‘fokkwaliteit’ nu eigenlijk precies in? En waarom staat ‘bijna’ tussen haakjes? Zijn er dan uitzonderingen? En wat is het verschil tussen fok kwaliteit bij een reutje of fokkwaliteit bij een teefje? En waar is dat dan op gebaseerd? Allemaal logische vragen, waar ik in deze BLOG antwoord op ga geven.

Ik vind het heel belangrijk dat als er een wens is voor een nestje met een van mijn PomLiefjes, dat de baasjes goed op de hoogte moeten zijn van de huidige wet en regelgeving. Tijdens het PomLief kennismakingsgesprek zal ik ook ingaan op de belangen van verantwoord fokken en tevens peilen of de (potentiële) nieuwe ouders hier al goed van op de hoogte zijn of over zijn ingelezen (of wellicht al ervaring hebben?). Het is voor mij het allerbelangrijkste dat mijn PomLief Pomeranian pups goed te recht komen. Ik wil absoluut niet dat het ‘broedmachines’ gaan worden, ik zal hier dus ook streng op toezien.Zoals jullie weten hebben onze Pomeranian pups prachtige kampioensbloedlijnen en daarbij ook een geweldige (FCI) stamboom. Het is dus zeker een goed idee om deze bloedlijnen door te geven aan het nageslacht. In principe is elk Pomeranian pup van PomLief van prachtige ‘Fokkwaliteit’ maar er zijn wel uitzonderingen. Zo heb ik ook wel eens teefjes die aan de kleine kant zijn, het kan zijn dat ik daarbij het advies uitspreek om niet te fokken! Het is wenselijk dat het reutje kleiner is als het teefje. Per uitzondering kan een teefje zo klein zijn dat het lastig kan zijn om een nog kleiner reutje te vinden. Uiteraard heb ik geen ‘Teacup Pomeriaan’ dit in verband met de grote gezondheidsrisico’s van dit ras, zie ook hier mijn BLOG! Bij PomLief zijn er alleen Pomeranian pups die in een verantwoorde grootte hebben. Uiteraard kan het zijn dat je Pommetje nog wat gaat groeien. Ik spreek enkel een advies uit over het fokken. Ik adviseer altijd om in overleg te blijven met je dierenarts. Misschien groeit je Pomeranian teefje nog wel een paar cm uit en is fokken uiteindelijk wel verantwoord. Het belangrijkste is om altijd rekening te houden met de gezondheid van je Pomeranian hondje dat is gewoon het allerbelangrijkste!
Mocht je langskomen voor een teefje, en je hebt geen wens voor een nestje, is mijn advies ook altijd om haar uiteindelijk te laten steriliseren. Zo zijn er minder gezondheidsrisico’s op langere termijn ( mijn BLOG over sterilisatie klik hier ). Met reutjes is dit een ander verhaal. Castratie raad ik nooit aan. Mocht het Pomeranian reutje een te groot “temperament” hebben of heel druk zijn ( wat bij ons bijna nooit het geval is ), adviseer ik hierover de dierenarts te raadplegen of castratie een goede optie is. Tegenwoordig bestaat er ook ‘chemische castratie’. Bij chemische castratie wordt een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid van de Pomeranian, vergelijkbaar met chippen. Het oplosbare implantaat remt de productie van geslachtshormonen, waardoor de testikels kleiner worden en je Pomeriaan tijdelijk onvruchtbaar wordt. Over het fokken met je Pomeranian reutje gesproken, je kunt je PomLiefje ook inzetten als ‘Dekreutje’. Dat wil dus zeggen dat je jouw Pomeranian reutje beschikbaar stelt om een teefje te dekken. Veel mensen met een teefje en de wens voor een nestje zijn opzoek naar een mooi Pomeranian reutje om hun schatje mee te dekken. Vaak zoeken ze naar een reutje met een mooie stamboom en mooie uiterlijke kenmerken zodat deze doorgegeven kunnen worden aan de pups. En laten onze PomLiefjes nu precies over deze eigenschappen bezitten ; )
Lang verhaal kort, een nestje krijgen met je Pomeriaan hondje is super leuk en prachtig om mee te mogen maken, maar er zitten ook risico’s aan verbonden, onderschat dat niet. Op nummer 1 staat de gezondheid van je Pomeranian. Mocht je benieuwd zijn naar de fokkwaliteit van jouw nieuwe PomLiefje, vraag dat dan zeker bij je PomLief kennismakingsgesprek!

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page