top of page

WINTERTIPS voor onze (ijs) Beertjes!


Een Pomeriaan heeft natuurlijk een prachtige vacht. In de zomer hoor ik mensen regelmatig zeggen dat ze hun hondje korter willen laten knippen. Ik hoor ook van mensen, "joh die zal het warm hebben?" Wist je dat het helemaal niet slim is om veel te veranderen aan de vacht van je Pommetje. Die prachtige vacht is namelijk niet voor niets uit verschillende lagen opgebouwd. Het is daarom ook belangrijk dat je altijd goed gaat in te lezen in het ras en welke verzorging je hondje nodig heeft. Ik zelf geef daarom altijd onze eigen PomLief Pommenhandleiding mee, waar heel veel uitleg in staat voor je Pomerianian.

Een Pomeranian is een langharige hond, een goed verzorgde lange vacht werkt isolerend voor zowel de kou als de warmte. Als de vacht tijdens het warme weer te kort wordt geschoren, kan het voor je hondje zelfs moeilijker maken worden om koel te blijven. Je kunt het vergelijken met een thermosfles. Het is dus niet zo dat een langharige hond het warmer heeft dan een kortharige hond. Sterker nog, de langharige hond is zelfs beter beschermd mits de vacht goed onderhouden is en vrij van klitten.


Nu we het koudere weer ingaan heb ik toch wat wintertips voor onze lieve (ijs) beertjes!Tip 1:

pas op voor zoutvergiftiging


Thuis gekomen na een wandeling door de sneeuw, likt je hondje zichzelf schoon. Wat kan daar voor kwaad in schuilen zou je denken? Zoals je weet wordt er in de winter vaak zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan aan de pootjes van je Pommetje blijven kleven en als je hondje hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben. “De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden.”


Tip 2:

Voetzooltjes insmeren

Hondjes kunnen last krijgen van de pekel. Om dat te voorkomen kun je, voordat je naar buiten gaat met je Pomeranian, de poten insmeren met speciale zalf. Na een wandeling doe je er goed aan de pootjes schoon te maken met lauw water. Er zijn verschillende producten te koop. Sommige mensen gebruiken hier vaseline of uierzalf voor. Op zich kan dit ook, maar maak de pootjes dan wel na de wandeling weer goed schoon. Pommetjes hebben nog wel eens de neiging om de poten schoon te likken en kunnen dan ziek worden van de vaseline. (In uierzalf zit namelijk ook vaseline.)Tip 3:

Zorg ervoor dat je Pomeranian niet te nat wordt

Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in/ op de vacht.


Tip 4:

Laat je hondje niet op het ijs

IJs is uiteraard erg glad, waardoor je Pommetje kan uitglijden. Je Pomeriaan kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.


Melissa: “Ik liep met mijn hond Bobbie in de Oisterwijkse bossen langs een van de vennen. Plotseling zag hij eenden op het ijs en hij ging daar meteen op af. Het ijs was nog te dun en hij zakte er 10 meter vanaf de kant doorheen! Ik stond doodsangsten uit, want Bobby kreeg geen grip en ging steeds kopje onder. Gelukkig brak het ijs steeds als hij erop wilde klauteren en zo kwam hij met veel pijn en moeite naar de oever toe. Sindsdien lijn ik hem altijd aan als er ijs ligt.”


Tip 5:

Houd je Pomerainian warm

Dit klinkt als een open deur, maar hoe zorg je ervoor dat je hondje warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw dien je te voorkomen, zorg er dus voor dat je Pomeriaan in beweging blijft, dan blijft hij warm.Tip 6:

Verlichting

In de wintermaanden is het vaak al om 17.00 uur donker. Goede verlichting is daarom heel belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je schatje goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!


Tip 7:

Knip overbodige haren weg

Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten kunnen Pommetjes nog wel eens wat lange haren hebben. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten en dit voelt erg ongemakkelijk aan. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip daarom overtollig haar weg om dit te voorkomen. Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!


Hoe weet je of je hondje het koud heeft?

 • Rillen.

 • Je Pomeriaan is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact.

 • Problemen met ademhalen.

 • Zwakke hartslag.

 • De normale lichaamstemperatuur van een hond is gemiddeld 38°C / 39°C. Wanneer deze onder 37,5°C komt, bel dan zeker met je dierenarts.

Bevriezingsverschijnselen:

 • De huid van je Pomeriaan is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen

 • Je Pomeranian heeft pijn aan de oren, staart of poten


EHBO

Wat te doen als een hondje onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?

 • Breng je Pomeranian z.s.m. naar een warme omgeving,

 • Pak je hondje warm in met dekens,

 • Laat je Pommetje iets warms drinken,

 • Geef je hondje eventueel iets met suiker om energie te krijgen,

 • Bel je dierenarts voor verdere instructies.


Hopelijk zijn jullie zo helemaal klaar voor de winter met jullie eigen Pombeertjes!
219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page