Pom met een prijskaartje.

Bijgewerkt op: 21 nov.De Pomeranian, of Dwergkeesje is een prachtig ras. Nu willen veel mensen een ‘echt Pomeriaan hondje’ en dit vereist wat zoekwerk. Er zijn namelijk ook veel mixjes te vinden met andere kleine rassen. Dit heeft vaak ook invloed op de prijs. Deze mixen hebben andere uiterlijke kenmerken (denk aan vacht, grootte, spitse neusjes, grote oortjes etc.), je krijgt dus niet een echte volwaardige Pomeranian. Natuurlijk zijn die mixjes zeker niet minder leuk of lief, maar als je toch een echt pommetje wil, zal je met een paar dingen rekening moeten houden. In deze BLOG wil ik jullie helpen waar je op moet letten in de zoektocht naar een rasechte Pomeranian.


Laten we meteen beginnen met een belangrijke factor die meespeelt in deze zoektocht.


De prijs. Zoals de meeste hondenkenners wel weten zijn Pomeranians zeker niet het goedkoopste ras. Des te belangrijker dat je de echte van de mixjes kan onderscheiden. De prijs van een Pomeranian puppies wordt voornamelijk beïnvloed door zijn stamboom. Een stamboom is de afstamming van de hond en bewijst dat het een raszuivere Pom is. Hoe superieur de stamboom, hoe duurder de pup. Honden die afkomstig zijn van ouders van showkwaliteit, zullen het duurst zijn. Dit is ook het geval bij PomLief. Onze pups hebben ouders met kampioen bloedlijnen met een FCI stamboom. Dit is dus ook de reden dat wij in het hogere segment zitten. Je bent echter bij ons wel verzekerd van de aankoop van een ras echt Pomeranian met show en fok kwaliteit.


Een Pomeranian is een dwergkeeshondje niet te verwarren met de gewone keeshond. De grote keeshond is van origine een waakhond die boerderijen, soms schepen moest bewaken. Op boerderijen worden ze echter niet veel meer gezien, de plaats van de kees als waakhond is veelal overgenomen door Duitse herders. Mogelijk heeft dat te maken met het toch vrij zachte karakter van de keeshond en met zijn reputatie als keffer. De keeshond is een stuk groter dan de dwergkees. Hieronder zie je een foto:Je hebt hier in Nederland al een "Pomeriaan hondje" zonder stamboom voor rond de € 1.500 euro grote kans dat dit hondje niet de gewenste uiterlijke kenmerken van een echte show pomeranian bezit. Je betaalt daarom natuurlijk ook minder. Nogmaals deze hondjes zijn zeker niet minder leuk! Het is gewoon persoonlijk naar wat voor hondje jij opzoek bent.


Als je een rasecht Pomeranian wil dan zal je niet in deze categorie moeten gaan zoeken. Vaak worden deze hondjes groter (richting de keeshond), staan hoger op hun poten en hebben een spitser neusje. Zie hier een voorbeeld van zo’n pomeriaan:


Logisch is dus dat je onder de € 1.500 dus bij de mix hondjes terecht komt. Wederom zeker niet minder leuk maar echt wel een ander soort hondje.


Pommetjes worden met diverse rassen gekruist. Ik zal hiervan een paar voorbeelden geven. Met stipt op 1 staat de chihuahua en een Pomeranian mix. Het gewicht ligt hierbij hoger en de vacht is stijler dan dat je gewend bent van een echte pomeranian. Hoewel de echte Pommetjes er meer uitzien als kleine beertjes neigt deze combinatie meer naar een vosje.MaltiPom:

Dan hebben we een andere favoriet namelijk de MaltiPom.

Deze mix is ook een stukje groter maar een voordeel is wel dat dit hondje minder verzorging nodig heeft vanwege een hele andere vachtstructuur.