Trustpilot
top of page

Hoelang kan mijn Pommetje alleen zijn?

Pomeranians zijn sociale hondjes, ze zijn ook erg aanhankelijk naar hun baasje toe. Dus als mijn PomLiefjes mogen kiezen zijn ze de hele dag om mij heen te vinden. Ik krijg vaak de vraag of deze schatjes ook een poosje alleen kunnen blijven, en hoelang dan? Of hoe kun je dit het beste oefenen? Om te beginnen is het juist goed om je Pomeriaan pup te laten wennen om ook ‘alleen te zijn’ en daar heb ik allerlei tips voor die ik in deze BLOG wil bespreken.


Het helemaal niet erg om je pupje een poosje alleen te laten. Sterker nog, het is juist goed om te doen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je pupje een verlatingsangst creëert op het moment dat je eventjes de deur uit bent. Het is belangrijk dat je hondje zich vertrouwd voelt bij het feit dat jij zijn baasje bent die soms weggaat en ook gewoon weer terugkomt. Dit kun je makkelijk oefenen. Zo adviseer ik altijd om niet uitgebreid afscheid te nemen op het moment dat je weggaat. Je pupje gaat zich dan afvragen wat er aan de hand is en waarom hij opeens zoveel aandacht krijgt en dan ben je daarna opeens weg..? dat vinden ze natuurlijk niet leuk. Hier kunnen ze juist heel zenuwachtig van worden. Ik vertel de nieuwe ouders daarom altijd dat het beter is om je pupje al een poosje voordat je weggaat in de Bench of ren te zetten. Je bent dan nog eventjes in beeld en in zijn of haar aanwezigheid. Geef je Pomeriaan niet te veel aandacht meer en vertrek vervolgens zonder afscheid te nemen. Je Pomeranian pupje zal in het begin niet eens merken dat je weg bent. Zorg er wel voor dat je Pomeriaan eerst bijvoorbeeld nog een lekkere wandeling heeft kunnen maken. Hij heeft dan zijn behoeften kunnen doen en is dan ook al zijn energie kwijt. Dat maakt rustig slapen toch een stukje makkelijker en fijner.


Dan een moeilijke tip, maar wel heel belangrijk!: Begroet je Pomeranian niet heel uitgebreid als je terug komt. Ik weet het, je ziet dat blije staartje en die grote glimlach op dat schattige Pomeriaan gezichtje dus het liefst wil je heel hard roepen: ‘MAMA IS WEER THUIS!’ ‘ I MISSED YOUU’...en vervolgens heel veel knuffelen (of ben ik nu de enige ?..hihi..). Maar mijn tip, hoe moeilijk dat ook is, doe dat NIET. Probeer geen heel ‘circus’ te maken van het feit dat je weer terug bent. Dit zou ‘normaal’ moeten zijn voor ze. Jij gaat weg en je komt gewoon weer terug, dat is logisch, en niets aan de hand. Daar moet je Pomeriaan pup zich van bewust worden.


Maar hoelang mag of kan mijn pommetje nu eigenlijk alleen zijn? Om hier (vanuit mijn oogpunt) een goed antwoord op te geven, heb ik meer informatie nodig van de situatie. In de PomLief kennismakingsgesprekken bespreek ik daarom ook altijd hoeveel de baasjes werken, hoe het Pommetje thuis blijft (in een Ren, Bench, met of zonder speeltjes, met of zonder plasmatjes etc.). Als je Pomeranian de mogelijkheid heeft om zijn behoeftes te doen, kan hij natuurlijk wat langer alleen zijn omdat hij het niet hoeft op te houden (de druk is dan minder groot). Ook is het belangrijk dat er drinkwater aanwezig is. Wat speeltjes, knuffeltjes of iets lekkers is natuurlijk ook altijd een goed idee. Probeer het in de tussentijd dat je weg bent zo comfortabel mogelijk te maken voor je schatje.


Veel lieve baasjes vertellen mij in de periode dat ze hun PomLief Pomeranian pupje krijgen, een poosje vrij of vakantie hebben opgenomen. Super lief! En zeker ook heel fijn voor je pupje. Probeer alleen wel om ook in je vrije tijd vanaf het begin al momenten weg te gaan bij je pupje. Je kunt beginnen met een boodschapje doen van een half uurtje en zo opbouwen. Pomeranians wennen snel aan de regelmaat van hun baasjes. Probeer dus ook met stapjes je Pomeriaantje te laten wennen aan jouw routine. Het is dus niet nodig om een paar weken vakantie op te nemen en elke dag intens samen te zijn met je pupje, sterker nog, dit is juist niet fijn voor hem als je daarna opeens een langere tijd weg bent. Begin dus meteen goed met oefenen. Dus regelmaat is belangrijk!Nu begrijp ik dat jullie wellicht een concreter antwoord wilde hebben op de vraag hoelang je pommetje alleen kan zijn, maar hier zijn helaas geen duidelijke ‘schema’s’ voor. Het is natuurlijk ook erg hondje afhankelijk. De een is totaal niet angstig aangelegd en kan zichzelf prima vermaken. Het andere pommetje is een stuk aanhankelijker en zenuwachtiger. Bij het ene Pomeranian zal je dus langer de tijd nodig hebben om hem te laten wennen aan het alleen zijn dan bij de ander. Tijdens de PomLief kennismakingsgesprekken kan ik hier altijd meer over vertellen. Ik houd ook een PomLief Dagboekje bij met alle informatie over jouw Pomeriaan, zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten.

Wel vind ik het belangrijk om af te sluiten met het feit dat het niet wenselijk is je hondje langer dan 8 uur alleen te laten, ook al is drinken of plasmatjes aanwezig. Elke dag zo lang alleen zijn, zouden wij zelf natuurlijk ook niet fijn vinden. Zorg goed voor elkaar! Veel Liefs Sanne.1.128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page