HELP!! mijn hondje is weg gelopen..

Bijgewerkt op: 25 sep. 2021
Deze week ben ik er achter gekomen, hoe intens stressvol en heftig het is om een hondje kwijt te zijn. Nu was dit niet mijn Pomeranian hondje, maar van mijn beste vriendin (ook een pommetje van PomLief natuurlijk) dus eigenlijk mijn petekindje. (..haha) We waren gezellig samen aan het wandelen in de bossen (De Loonse en Drunense Duinen) en hadden onze hondjes los. Dat doen we wel vaker en dat gaat altijd super goed, en ook heerlijk voor de hondjes. Totdat Lío en mijn Zorro opeens iets zagen (denken we?) en ze samen heel hard begonnen te rennen. Mijn Zorro kwam gelukkig meteen terug toen ik hem riep, maar Lío van mijn vriendin dacht daar heel anders over. En toen zagen we hem nergens meer?.. Eigenlijk gek want Pomerianian hondjes hebben helemaal geen jachtinstinct. Hij was compleet uit het zicht en al ons roepen "LIO..LIO..LIO.." had geen effect. Wat doe je dan? Behalve een hartverzakking krijgen en in de stress schieten?


Ik zet een paar tips voor jullie op een rijtje.
1) Probeer de plaats en richting waar je de hond voor het laatst hebt gezien te markeren. Ik heb de locatie in het bos gedeeld via Whatsapp met mijn vader zodat er een beeld is van de plek waar Lío is weg gelopen. In het bos kun je bijvoorbeeld een stapel maken van takken hout, in een stedelijke omgeving kun je bijvoorbeeld de straatnaam en het huisnummer noteren.


2) Bel voor hulp van bijvoorbeeld je vrienden of familie enz. zodat je zelf bij de plaats kunt blijven waar je hondje jou het laatste heeft gezien. Vaak komt een hond terug naar dezelfde plaats.


3) Probeer woorden te roepen waar je hondje normaal goed op reageert. Bij Lio was dit zijn naam natuurlijk en bijvoorbeeld ‘koekje’/ 'snoepje'


4) Pak je Social media erbij en plaats een duidelijke foto van je Pomeranian. Vraag ook meteen bij om dit te delen, dit heeft bij ons heel goed geholpen.


5) Zorg ervoor dat er ook altijd iemand thuis is. Je hondje rent vaak terug (mits hij de weg weet) naar zijn vertrouwde omgeving. Zorg er dus voor dat je hondje naar binnen kan en er altijd iemand thuis is om hem te ontvangen. Je kunt ook wat lekkers klaar zetten zodat ze door de geur erheen getrokken worden.


6) Spreek zoveel mogelijk mensen aan die je tegenkomt en laat een foto zien van je hondje. Deze mensen kunnen er dan ook op gaan letten. In het bos waar Lío kwijt was, wandelen dagelijks veel mensen. Deze mensen kwamen wij gelukkig deze dag ook tegen. Zij hadden al een groepsapp aangemaakt, ook voor dergelijke situaties. Wij zijn heel erg fijn geholpen door deze lieve mensen, wij zijn toegevoegd aan deze app en hebben ook hun hulp gekregen bij het zoeken!

7) Ook kan je via Youtube of Spotify een lijstje afspelen waar je honden op reageren opzetten. Via je telefoon of met een geluidsboxje. Dit kunnen bijvoorbeeld pieptoontjes of deurbel geluiden zijn of nog veel meer.


8) Het klinkt heftig maar houdt voor alle zekerheid Marktplaats of puppyplaats in de gaten. Je hoort wel eens horrorverhalen dat gevonden hondjes hier worden aangeboden. Helaas zijn Pomeranians een gewild ras!


9) Dit is een hele lastige, maar probeer rustig te blijven! Je hondje moet jouw stem herkennen als je hem/haar roept. Ook voelen hondjes veel aan en kunnen ze zich schuldig gaan voelen


10) En Last maar zeker not Least, maak een melding bij www.amivedi.nl

Ik zal even een korte uitleg geven over Amivedi:

Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Is uw huisdier vermist of heeft u een huisdier gevonden? Meld het. Zoek in het bestand met vermiste en gevonden huisdieren, maak een flyer/poster of kom in contact met één van hun meldpunten. Zij komen je helpen zoeken en jullie zorgen er samen zorgen we ervoor dat hondje zo snel mogelijk wordt gevonden. De site wijst zich vanzelf!