Opletten bij het ‘kopen’ van een Pomeranian pup.

Bijgewerkt op: 5 okt.

Je hebt een super leuk, spannend, belangrijke en fantastische keus gemaakt! Tijd voor gezinsuitbreiding, jullie gaan een Pomeranian puppy aanschaffen. Een geweldige gebeurtenis, maar ook een hele zoektocht (ik weet er zelf alles van). Ik krijg (helaas) steeds meer verhalen te horen van mensen die te weinig voor onderzoek hebben gedaan en uiteindelijk met een ziek hondje eindigen. Dat is natuurlijk de nachtmerrie van iedereen. Een hondje moet een verrijking van je leven zijn, die iedereen verdient, maar maak hierin wel de juiste keuzes. In deze BLOG bespreek ik een aantal aspecten waar je op kan letten bij het aanschaffen van jouw Pomeranian pup. (Natuurlijk voldoet PomLief aan deze voor ons vanzelfsprekende eisen) Mocht je toch ergens anders een Pomeranian pupje willen gaan aanschaffen gebruik dan zeker deze BLOG als handvat.


1. Is de pup in Nederland aanwezig? Dit klinkt misschien als iets heel logisch. Maar in de praktijk is dat niet het geval. Wij zien steeds vaker Pomeranian pups die met een foto afkomstig uit Rusland te koop aangeboden worden. De pups zijn op dat moment dus nog in Rusland aanwezig. Je kunt op dat moment de pup dus niet met eigen ogen zien en vasthouden. Ook is de pup dan nog niet gecontroleerd door een Nederlandse dierenarts. Let erop als de pup naar Nederland komt hij of zij wel een Nederlands paspoort en geldige gezondheidsverklaring heeft van een erkende Nederlandse dierenarts.

2. Is de foto van de pup recent?

Zoals hierboven vermeld zijn de pups vaak nog aanwezig in Rusland. De foto’s die de nieuwe baasjes te zien krijgen, zijn dus ook gemaakt in Rusland. De Pomeranian pups afkomstig uit Rusland krijgen met de 12 weken de Rabies enting, deze moet 3 weken inwerken, dus kunnen de pups pas met de 15 weken naar Nederland komen. Recente fotos zijn heel belangrijk. Pomeriaan pups veranderen enorm veel zeker de eerste paar maanden. Zo lijkt een Pommetje van 8 / 10 weken oud al heel anders dan Pomeriaantje van 12 / 15 weken oud. Denk hierbij vooral aan de vacht van een Pomeranian pup (de Ugly fase), maar ook de grootte, neusje, oortjes etc. Hoe ouder de pups zijn, hoe betere inschatting je kan maken op de vooruitzichten van de pup. Dat is de reden waarom wij van PomLief pas foto’s maken als de hondjes bij ons in Nederland aanwezig zijn. Zo krijg je pas echt een duidelijk beeld van je Pomeranian pup. Alle pups zijn natuurlijk schattig, dus hoe recenter de foto's hoe beter je je keuze kan maken.3. Mag je de pup eerst bezoeken? Dit is een van de allerbelangrijkste dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van je pup. Wij hechten bij PomLief enorm veel waarde aan de "klik" die er moet zijn om tot aanschaf over te gaan.

Je kunt pas ervaren of er een 100% match is als je de pup ziet, vast hebt en hier interactie mee hebt. Is de klik er niet, wees hier dan ook eerlijk over! De fokker/verzorger moet je hier ook de ruimte voor geven.

Nu moet ik zeggen dat ik zelf al heel veel kan aflezen of er wel of geen sprake is van verliefdheid. Dit moet echt het geval zijn. De "match" moet er zijn tussen de nieuwe ouder en de pup. Van beide kanten! Een Pomeranian pup is een keus die je maakt voor de komende 15 jaar. De juiste "klik" moet er dus echt zijn.

Als het niet mogelijk is je puppy eerst vrijblijvend te bezoeken, of zitten daar hoge kosten aan verbonden, pas dan op! De fokker/verzorger hoort je eerst de tijd te geven om de kennismaking met de pup te laten bezinken en bedenktijd te geven om vervolgens pas over te gaan tot de definitieve koop.


4. Heeft de Pomeranian pup een stamboom? Dit is natuurlijk een keus die ieder nieuw baasje zelf kan maken. Pomeriaan hondjes zonder stamboom zijn zeker niet minder leuk. Toch is een stamboom een extra stukje zekerheid voor een raszuiver hondje. Niemand wil natuurlijk een broodfok hondje. Als je Pommetje een (FCI) stamboom heeft kun je erop vertrouwen dat hier op een verantwoorde manier gefokt is. Zo mag de moederhond niet te vaak een nestje krijgen, gebeurt dit wel, dan krijgen de pups geen stamboom. PomLief werkt alleen met stamboom organisaties die hier heel streng op controleren. Daarnaast zijn veel ouders van onze pups ook kampioenen in hondenshows. Het is simpelweg onmogelijk dat een hond van een broodfokker in een ring kan komen. Broodfok honden zijn namelijk bang voor alles, ze hebben een slechte vacht en slechte tanden. Dit alles wordt tijdens een show natuurlijk allemaal streng gecontroleerd.


5. Is de fokker/verzorger op de hoogte van regels en zijn ze bekend met het Pomeranian ras?

Een betrouwbare en verantwoordelijk fokker/verzorger is op de hoogte van de regels voor het houden en verzorgen van Pomeranian pups. Ook is er natuurlijk veel ras informatie waar ze van op de hoogte horen te zijn. Denk hierbij aan erfelijk afwijkingen, verzorging, wetgeving etc. Je zal nu misschien wel denken, logisch maar hoe kom ik hierachter?